• Jautā lasītāji: Kā pareizi lietot karbamīdu?

    Indra Ozoliņa
    2. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lasītāja Vanda jautā: «Rudenī iesaka augļu kokus un krūmus apstrādāt ar stiprāku karbamīda vai līdzīga mēslojuma šķīdumu, lai iznīdētu slimību ierosinātājus, kā arī lai ātrāk sadalītos lapas. Kad tas jādara augļu kokiem, ogu krūmiem, dekoratīvajiem krūmiem un rozēm? Vai to drīkst izmantot mellenēm, avenēm, mazajiem (līdz 40 cm) mūžzaļajiem rododendriem? Kā būs ar skujeņiem – vai tie neapdegs, ja šķīdums tiks uz skujām?»

    Atbild Jūlija Vilcāne, agronome, mikrobioloģe, bloga Dārzniece veidotāja platformā Instagram.

    Karbamīda šķīduma lietošana rudenī, lai veicinātu lapu un nobirušo augļu sadalīšanos, ir jau diezgan sena metode.

    Šim nolūkam izmanto 3–5% karbamīda šķīdumu (300–500 g karbamīda uz 10 litriem ūdens). Parasti iesaka smidzināt tad, kad koki un krūmi jau ir miera periodā, lapas vairs nav zaļas un gaisa temperatūra ir vismaz plus 5 grādi, citādi efektivitāte mazinās. Ja augs ir zaļš un aktīvi aug, apstrāde ar karbamīdu var veicināt augšanu un apsalšanu ziemas salā. Tas pats attiecas uz rozēm, mellenēm un avenēm.

    Skujeņiem smidzinājumu nav jēgas veikt, jo nav pierādījumu, ka tas var līdzēt, turklāt pastāv skuju apdedzināšanas risks. Arī rododendriem jālieto uzmanīgi. Mūžzaļajiem augiem vairāk piemēroti vara preparātu smidzinājumi, piemēram, vara vitrola šķīdums (līdz 0,5%).

    Ja nepaspēj nomiglot rudenī, karbamīda smidzinājumu var veikt arī agri pavasarī, tad izmanto 3% koncentrāciju.

    Ar vieglu karbamīda šķīdumu var palīdzēt sadalīties arī komposta un lapu kaudzei. Karbamīds veicina lapu sadalīšanos, tādējādi lapās, kā arī nobirušajos augļos un ogās esošie patogēni nevar veiksmīgi pārziemot.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē