• Fizālis. Kā to audzēt un izmantot?

    Fizālis
    Indra Ozoliņa
    16. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    Dzeltenā odziņa ar papīra apvalku padara īpašu ikvienu kūku, un, izrādās, to var viegli izaudzēt!
    Nākamais: Kas patiks fizāļiem?

    Pieredzē dalās Saiva Pekuse, dārzniecības Neslinko dārzniece.

    Līdz ar svaigēšanas izplatīšanos ogu fizāļi (Physalis pubescens) Latvijā kļūst arvien populārāki. Tie, kas neatzīst mākslīgos saldinātājus, fizāļus ēd kā konfektes. Saldās odziņas īpaši garšo bērniem.

    Gadu gaitā esam izmēģinājuši vairākas fizāļu šķirnes un atzinuši, ka Latvijas apstākļos labu ražu dod tikai viena šķirne – ‘Sadovaja Jagoda’ jeb ‘Dārza Oga’ –, kas ievesta no Krievijas. To audzējam jau apmēram 20 gadu.

    Krūmiņš izaug 50–60 centimetru augsts, ar izteikti plašiem sānu dzinumiem. Ziediņi parādās jūlija sākumā vai beigās, un kopš augusta sākuma var baudīt ražu līdz pat salnām. Dzeltenīgi brūnās, saldās ogas sver 6–7 gramus. Īpaši bagātīgi fizāļi ražo siltās vasarās.  No viena auga sezonas laikā var novākt līdz pat trim litriem ogu.

    Nākamā lapa

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē