• Virši un rododendri, stādīšana un mēslošana. Kas septembrī darāms košumdārzā?

    Dārzs
    Vineta Radziņa
    2. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: iMarzi / Shutterstock
    Septembra pirmā puse atvēlama sarunai ar dārzu un sevi tajā. Vai dārzā ir vieta, kur apsēsties un to vērot? Vai ir vieta šūpuļtīklam, galdam, pie kura baudīt rudens veltes? Septembra otrajā pusē laiks stādīšanai!

    Konsultē Vineta Radziņa, mežsaimniecības inženiere un ainavu arhitekte, Instagram konta @vineta_radzina autore.

    • Septembra otrajā pusē var plānot kokaugu stādīšanu, lai tie paspētu iesakņoties, pirms beidzas aktīvās veģetācijas periods. Nedrīkst aizmirst par laistīšanu un mietiņiem atbalstam, lai iestādītie koki vējā nešūpojas un spēj labi iesakņoties.
    • Var iestādīt tauriņu krūmu jeb rudens ceriņu – Dāvida budleju (Buddleia davidii). Kurzemē tā ziemo nepiesegta, Vidzemē mēdz izsalt pat piesegta. Taču to var audzēt arī kā vasaras puķi un katru gadu stādīt no jauna, priecājoties par košajām ziedu vālēm. Stādot neapkurināmā siltumnīcā, ziemo labi, zied bagātīgi. Var stādīt arī melno plūškoku (Sambucus nigra), kura ogas pašlaik ienākas. Tas ir skaists arī pavasarī, kad rotājas baltām ziedu mežģīnēm. 
    • Var rekonstruēt kādu ne īsti izdevušos dārza daļu – veicot kādas rozes vai košumkrūma pārstādīšanu. Zeme joprojām ir silta, bet apmākušās dienas, kuras stādīšanai ir vislabākās, ir biežāk. Turklāt rudenī parasti vairāk līst, kas dod nepieciešamo mitrumu jauniestādītajiem augiem.
    • Lai ierobežotu kaitēkļus, jāirdina apdobes. Vairums ziemojošo kaitēkļu meklē patvērumu turpat augsnē, netālu no augiem.
    • Ja ir sauss, jālaista rododendri, tūjas, mahonijas un citi augi ar seklu sakņu sistēmu. Citādi pavasarī, saulei sildot un mitrumu no lapām/skujām tvaicējot, kokaugam nebūs, kur ņemt ūdeni, un tas var aiziet bojā.
    • Klāt rudens mēslošana! Divas galvenās rudens mēslojuma sastāvdaļas ir fosfors un kālijs. Kālijs stiprina augus un uzlabo to ziemcietību, bet fosfors palīdz augam pienācīgi sagatavoties nākamajam gadam, spēcinot sakņu sistēmu un veicinot ziedpumpuru veidošanos.
    • Septembris ir labākais laiks viršu stādu iegādei, jo tieši tad var iepazīties ar šķirņu dažādību un izvēlēties acij tīkamāko ziedu toni. Dārzā tiem jāizvēlas saulaina vieta, kas pēc iespējas vairāk atbilst dabiskajiem apstākļiem – priežu mežu siliem ar nelielu noēnojumu, tātad svarīgi ievērot, lai virši augtu skābā augsnē ar pH līmeni 4,5–5,5, un būs izcili, ja kompānijā tiem būs skuju koki. Viršiem nepatīk liels mitrums. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē