• Veselīgās aronijas. 3 lietas, kas jāzina, lai būtu daudz ogu

    Dārzs
    Inese Drudze
    12. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Evan Lorne / Shutterstock
    Aroniju audzēšana ir vienkārša. Īpaša kopšana un čubināšana tām nav nepieciešama, vienīgi, ja ir ļoti sauss, vēlams krūmus aplaistīt. Taču ir dažas lietas, kas jāņem vērā, ja vēlies sagaidīt bagātīgu ražu.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Iesaka Inese Drudze, Dārzkopības institūta vadošā pētniece.

    1. Ja lapas jau kļuvušas sīkākas, dzinumi vairs lāgā negrib augt garumā, bet zari vēl nav veci, tā ir pazīme, ka pienācis laiks mēslot. Aronijām ļoti patīk kūtsmēsli, komposts uz saknēm, pļautas zāles mulča. Pavasaros var lietot kompleksos minerālmēslus, kas pārsvarā satur slāpekli. Var uzliet atšķaidītu vircu.
    2. Ar aroniju mēslošanu nevajadzētu ļoti aizrauties. Mērķis tomēr ir laba raža, nevis sabiezināts un izdzīts krūms ar daudzām lielām lapām. Aroniju saknes parasti pašas spēj pietiekami labi atrast augsnē visu sev vajadzīgo.
    3. Ogu kvalitāte atkarīga no krūmu veidošanas. Jo jaunāki dzinumi, jo lielāki uz tiem būs ķekari un ogas. Ražo arī veci zari, bet, sasniedzot 7–10 gadu vecumu, ogas uz tiem kļūst arvien sīkākas, ražība pazeminās. Krūmā tādēļ vienlaikus vēlami aptuveni 20–30 dažādu vecumu dzinumi: apmēram viena trešdaļa no tiem pavisam jauni, tai skaitā no sakņu atvasēm augušie dzinumi, vienai trešdaļai jābūt ražojošiem 2–7 gadus veciem dzinumiem, bet viena trešdaļa var būt arī vecāki – tieši tādus pavasaros regulāri izretina vai saīsina, aizstājot atkal un atkal ar jaunākiem dzinumiem. 
      Ļoti vecos dzinumus vienmēr izgriež līdz zemei, arī aizlauztos. Izgriež arī visus izstīdzējušos dzinumus no krūmu iekšpuses, kuri ēnā tāpat neziedēs un neražos. Aizvāc visas nevajadzīgās sakņu atvases. Neļauj krūmam saaugt ļoti biezam. Visiem ražojošajiem dzinumiem jābūt labi izgaismotiem. Tad krūms nekad nepārtrauks labi ražot.
      Ir arī ekstremālāks, bet vienkāršāks pārāk vecu, vairs neražojošu krūmu atjaunošanas variants. Proti, agri pavasarī, kad nokusis sniegs, bet noteikti pirms pumpuru plaukšanas (tas varētu būt aprīlī), visu krūmu nogriež līdz ar zemi un vasarā sagaida, kad ataugs jaunie dzinumi. Tad aptuveni 20 pašus spēcīgākos un skaistākos jaunos dzinumus atstāj, bet tievākos izretina, izgriežot līdz apakšai. Šajā variantā pāris gadu ražas nebūs.
      Vairāk par aroniju audzēšanu lasi šajā rakstā!
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē