Vārpatas sakneņi
Nezāle ar gariem sakneņiem, kas visiem ļoti nepatīk, taču vērtīga mūsu veselībai.
Kā žāvē un uzglabā? Sakni noskalo zem tekoša ūdens, nogriez sīkās saknītes, drusku pavītini istabas temperatūrā vai saulē, tad sagriez gabalos un žāvē 70 grādu temperatūrā. Uzglabā auduma vai papīra kulītē līdz pat trim gadiem.
Kad lieto? Vārpatas saknenim ir spēcīga urīndzenoša iedarbība, tāpēc tas mazina tūskas, uzlabo vielmaiņu, tam ir arī spēcīga pretiekaisuma un atkrēpojoša iedarbība.
Kā lieto?
Samal pulverī. Ņem palīgā kafijas dzirnaviņas un samalto pulveri lieto pa tējkarotei kā piedevu pie ēdiena vielmaiņas regulēšanai.
Gatavo novārījumu. Divas ēdamkarotes sasmalcinātu sakneņu aplej ar glāzi verdoša ūdens un vāri uz mazas uguns piecas minūtes. Ļauj atdzist, tad šķidrumu nokās un izdzer trīs vai četros piegājienos dienas laikā.
Macerāts jeb aukstais uzlējums. Divas ēdamkarotes sasmalcinātu drogu aplej ar glāzi auksta ūdens, atstāj uz nakti ievilkties, tad ūdeni nolej traukā, bet palikušās drogas vēlreiz aplej, šoreiz ar glāzi verdoša ūdens. Ļauj stundu ievilkties, tad nokās un abus izvilkumus – karsto un auksto – salej kopā. Pagatavojumu izdzer pa malkam dienas garumā vai pa pusglāzei četras reizes dienā. Šādi ekstrakcija notiks saudzīgāk un bioloģiski aktīvo vielu daudzveidība būs lielāka. Pagatavojums īpaši ieteicams dažādu iekaisumu ārstēšanai – nieru, žultsceļu, urīnceļu –, kā arī vielmaiņas traucējumu vai tūskas mazināšanai.