• Vai tas ir rudens krokuss? 8 lietas, kas jāzina par neparastajām vēlziedēm

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Peter Radacsi / Shutterstock
    Lai gan neparastie ziedi ir ļoti līdzīgi krokusiem, šis septembrī un oktobrī ziedošais augs nav vis aizgulējies vai pāragri pamodies krokuss, bet gan rudens vēlziede. Apkopojam svarīgāko par to audzēšanu.

    7 lietas, kas jāzina par vēlziedēm

    1. Tas ir liliju dzimtas lakstaugs, zied baltiem, rožainiem vai lillīgiem ziediem. Vēlziežu bumbuļsīpols parasti citu pēc cita rieš vairākus ziedus, un katrs priecē apmēram nedēļu.
    2. Agri pavasarī vēlziede no zemes izbāž rullīšos satītu lapu asnus, tad izaug leknas lapas, bet vēl pēc kāda laika tās sāk dzeltēt, kamēr novīst un sakalst. Patiesībā nekas ļauns nav noticis – vēlziede vasarā aiziet gulēt, lai vēlāk pamostos, un rudenī no zemes izlien lieli, maigi, labi pamanāmi, krokusiem līdzīgi ziedi. 
    3. Īstais laiks vēlziežu stādīšanai ir no jūnija beigām līdz augustam – kamēr augam ir miera periods. Tad sīpolus ierušina augsnē 10–20 cm dziļumā, aptuveni 15 cm citu no cita.
    4. Vēlziedēm patiks augt saulītē vai vieglā ēnā caurlaidīgā smilšmālā, kur ir daudz trūdvielu un kur vasarās sīpoliem nekaitē pārmērīgs mitrums. 
    5. Kad vasaras viducī vēlziežu lapas sažuvušas un nokritušas, tās var novākt, taču tās nedrīkst noplūkt vai nogriezt, kamēr vēl nav pilnībā sažuvušas, citādi puķe ziedēs daudz nabadzīgāk.
    6. Rudenī pēc noziedēšanas vēlziedēm var uzbērt trūdzemes vai kūdras kārtu. 
    7. Vēl viena šo puķu īpatnība – tās aug un zied vairākus gadus, bet tad pēkšņi pazūd. Tā parasti notiek tādēļ, ka sīpoliem kļūst par šauru, tāpēc ik pēc dažiem gadiem vēlziedes noteikti jāpārstāda. Ja vienā vietā vēlziedes aug ilgāku laiku, tās vairs nezied tik krāšņi un var pat iznīkt. 
    8. Vēlziedes ir indīgas. Turklāt saindēties var, ne tikai nejauši apēdot kādu lapu, bet arī tikai pieskaroties. Tātad, darbojoties ar vēlziedēm, noteikti uzvelc cimdus!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē