Atbild Saiva Pekuse, dārzniecības Neslinko dārzniece.
- Sēklas parasti nesabojājas, bet zaudē dīgtspēju. Sabojāties, piemēram, sapelēt, tās var, ja piekļuvis mitrums. Vēl tās var zaudēt dīgtspēju, glabājoties aukstā vietā, ja vien nav norādīts, kad sēklām nepieciešama stratifikācija – atrašanās noteiktu laiku aukstumā. Optimāli būtu sēklas glabāt 18–20 grādu temperatūrā sausā vietā.
- Sēklu tirgotāji dīgtspēju sēklām sola līdz 98%. Dīgtspēja pēc datuma, kas minēts uz sēklu paciņas, samazinās atkarībā no konkrētās kultūras. Saprast – mest vai nemest ārā –, var pēc tabulām, cik ilgi kultūraugi saglabā dīgtspēju, – tās atrodamas internetā, piemēram, bucktownseed.com, extension.colostate.edu, blogs.cornell.edu. Tās gan var arī nedaudz atšķirties, tāpēc vajag pašiem salīdzināt.
- Pēc pieredzes varu teikt, ka tomāti un ķirbji labi dīgst 4 gadus. Savukārt pētersīļi, selerijas un burkāni dīgst 2–3 gadus. Sēklas ir nozīme sēt, maksimums, gadu vai divus pēc uz sēklu paciņas minētā gada. Pēc tam dīgtspēja ļoti krasi samazinās.
- Pieredze liecina, ka ar lielāku varbūtību uzdīgs sēklas no neatvērtām paciņām. Ja paciņa ir atvērta, tad ir lielāka iespēja, ka dīgtspēja ir zaudēta, it īpaši pētersīļiem, selerijām un burkāniem. No puķēm dīgtspēju ātri, 2–3 gadu laikā, zaudē asteres, bet diezgan ilgi, pat desmit gadus, to saglabā kliņģerītes.
- Pārbaudīt dīgtspēju mājas apstākļos nav sarežģīti, bet laikietilpīgi. Piemēram, tomāti dīgtspēju parāda septiņās līdz desmit dienās, ķirbji – piecās līdz septiņās dienās. Savukārt rozmarīns, timiāns un atsevišķas puķes, piemēram, petūnijas un pelargonijas, dīgst trīs līdz sešas nedēļas.
- Dīgtspēju ir vērts pārbaudīt ļoti retas kultūras sēklām, bet, ja paciņā to ir maz, to darīt nav jēgas. Tad labāk iesēt vienā podiņā vienu augu un eksperimentēt – uzdīgs vai ne.
Sēklu dīgtspējas pārbaude
- Ņemam caurspīdīgus pārtikas trauciņus ar slēgtu vāciņu un ieliekam tajā papīra virtuves dvieļa loksni.
- Uzlejam mazliet ūdens, lai tas ir mitrs, un virsū uzliekam konkrētu skaitu sēklu, piemēram, 10, 20 vai 100.
- Vislabāk dīgtspēju pārbaudīt lielākam skaitam sēklu, piemēram, 50, protams, ja tas ir iespējams. Tad pēc konkrētā laika, kurā augam būtu jāsadīgst, saskaita, cik sēklas ir sadīgušas, un tā procentuāli varam izrēķināt, kāda ir dīgtspēja.
- Lai dīgtspēja uzrādītos pareiza, trauciņš jānovieto siltā vietā, kur ir kultūraugam nepieciešamā dīgšanas temperatūra. Piemēram, pētersīļi dīgst 16–18 grādos. Savukārt, lai sadīgtu tomāti un pipari, vajag apmēram 28 grādu temperatūru.
Tomātiem esam reanimējuši arī 15–17 gadus vecas sēklas, un tās ir sadīgušas, bet, tiesa, tikai ap 5% no visām.Drošāk būs sēklas ar beigušos lietošanas termiņu nesēt, bet norakstīt. Ja tomēr ir vēlme sēklas izdiedzēt, var izmantot dažādus dīgtspēju veicinošus šķidrumus, kuros var mērcēt sēklas, piemēram, Vitmīns, Kelpak, kas, pēc mūsu pieredzes, patiešām stimulē sēklu dīgšanu.
Raksts turpinās pēc reklāmas
Sēklu dīgtspējas saglabāšanās gados *
- Baziliks 4–5
- Bietes 4–5
- Burkāni 2–3
- Dilles 2–3
- Gurķi 5–8
- Kabači 5–8
- Kāposti 3–4
- Ķirbji 5–8
- Pētersīļi 2–3
- Paprika 3
- Pupiņas 5–7
- Redīsi 3–4
- Salāti 3–4
- Tomāti 3–4
- Zirņi 5–7
*Dārzeņkopja rokasgrāmata. Sastādījis J. Vēveris. Rīga, Avots, 1983.