• Vai nopļauto zāli un koku lapas var likt ap augļu kokiem un ogulājiem?

    Dārzs
    Inita Šteinberga
    6. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mariana Serdynska / Shutterstock
    Jautā žurnāla Mans Dārzs lasītāja Anita: «Vai rudens pusē ap augļu kokiem un krūmiem var likt nopļauto zāli un sagrābtās lapas?» Konsultē Pēteris Heimanis, augļkopis, stādaudzētavas Gulbji saimnieks Pūrē.
    • Kokiem un krūmiem mulčas kārta palīdz saglabāt mitrumu, aizkavē nezāļu augšanu. Taču to lieto apdomīgi. Piemēram, mulčas kārta nedrīkst skarties pie paša auga stumbra. Tā arī nedrīkst būt pārāk biezā kārtā, jo saknes var izsust. Saknēm, tāpat kā barību un ūdeni, vajag arī gaisu.
    • Tas īpaši attiecas uz pļautās zāles mulču, kura biezā kārta rada pamatīgu karstumu. Ja zāles daudz, to labāk bērt kompostā un pavasarī atdot augiem, iestrādājot apdobē kā komposta zemi.
    • Uz rudeni pārāk biezu zāles mulčas slāni vajadzētu novākt, nevis uzbērt. Pieredze liecina, ka pēdējo gadu cimperlīgie laika apstākļi izsautē šādi nosiltinātos kokus. Jo īpaši, ja apdobēm uzber glītu kūdras slānīti. Savukārt zāles un lapu kārta ap augiem var kļūt par grauzēju un kaitēkļu mājvietu ziemā.
    • Taču augļu koku vainaga paēna ir laba vieta, kur ierīkotu kompostkasti. Koks no tās barosies, kompostam būs vajadzīgais noēnojums. Tajā var samest pļauto zāli un citus dārza atkritumus.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē