• Vai lavandas rudenī vajag mulčēt?

    Dārzs
    Liena Britāne
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Repina Valeriya / Shutterstock
    Rudenī laiks ieziemot dārzu un parūpēties par jutīgākiem augiem, lai palīdzētu tiem izturēt ziemas salu. Kā ar lavandām, kas nākušas no siltākiem klimatiskajiem apstākļiem? Vai nepieciešams tām sarūpēt ziemas sedziņu?

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Zane Gusta, lavandu audzētāja Grobiņā, LavenderVilla saimniece.

    • Lai gan daudz kur rakstīts, ka lavanda jāpiesedz ar mulču, es neiesaku to darīt. Kāpēc? Latvijā jau tā ir mitri klimatiskie laikapstākļi! Un lavandai nepatīk mitrums, tā var nopūt. Savā saimniecībā mēs 2017. gada lietavu rezultātā ļoti daudz stādu pazaudējām tieši lielā mitruma dēļ. Īpaši jāuzmanās, ja ir mālainās smagās augsnes, kurās mitrums uzkrājas.
    • Es iesaku lavandas piesegt ar egļu zariem, jo pa tiem tiek novadīts liekais mitrums – šī metode īpaši labi strādā, ja tās audzē mazā platībā. Egļu zari jāliek, kad patiešām sākas ziema un parādās pirmie sali. Būtiski skujas atstāt diezgan ilgu laiku, pat līdz maija sākuma, jo lavandām visbīstamākais ir pavasaris, kad ir kailsals un svārstīga gaisa temperatūra – īpaši, kad pa dienu ir plusi, bet naktī mīnusi. Tad lavandas krūms piedzīvo stresu, sakņu sistēma tiek izcilāta, un augs ātrāk aiziet bojā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē