• Vai jūlijā vēl var stādīt zemenes?

    Dārzs
    Ilze Klapere
    8. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ESstock / Shutterstock
    Zemenes var stādīt visu gadu, ja ir piemēroti apstākļi un piemēroti stādi. Kuras zemenes vērts iestādīt vasarā? Konsultē Ilmārs Gulbis, zemeņu audzētājs ar 20 gadu pieredzi, saimniecības Migl Dārzi saimnieks. 

    Kailsakņu stādi ir pieejami tikai noteiktu laiku, parasti līdz jūnijam, savukārt konteinerstādus var stādīt jebkurā laikā.

     «Konteinerstādu pluss – tie ir apsakņojušies kūdras klucītī, un tos ir vieglāk ieaudzēt. Taču jārēķinās, ka tagad iestādītam konteinerstādam raža būs tikai nākamajā gadā. Ja ražu gribas tajā pašā gadā, konteinerstādi bija jāstāda vai nu siltumnīcā agri pavasarī, vai arī laukā, tiklīdz sākās pirmie zemes darbi. Audzējot siltumnīcā, ir tā – jo mazāka siltumnīca, jo grūtāk. Tā ātrāk pārkarst un ātrāk arī atdziest. Ja siltumnīca maza, labāk zemenes audzēt zemē, jo uz plauktiem novietoti vai iekārti podi ļoti ātri izkaltīs un prasīs nemitīgu liešanu,» skaidro Ilmārs.

    «Vasarā var stādīt arī remontantās, nokarenās zemeņu šķirnes – tās arī ražos jau šogad un darīs to līdz pat vēlam rudenim. Remontantās šķirnes ir ģenētiski tā radītas, ka zied un ražo visu sezonu. Tās ir ieteicamas arī audzēšanai podos un uz balkona, turklāt podu pēc sezonas beigām varēs pārziemināt pagrabā vai verandā, kur nav sala, un audzēt atkal nākamajā gadā. Tā kā remontantās šķirnes zied un ražo nepārtraukti, tās jāpamēslo mazliet biežāk nekā parastās zemenes.

    Un vēl ir frigo stādi – frigo ir tehnloģija, kad rudenī stādus iesaldē jeb iemidzina pusotra grāda temperatūrā. Pluss šai tehnoloģijai ir tāds, ka no frigo stādiem jebkuras šķirnes ražu var dabūt tad, kad vajag – izņem no saldēšanas kameras, iestāda un pēc 45–60 dienām (atkarībā no temperatūras) būs raža! Pluss arī tāds, ka labu, iecienītu šķirni var audzēt visu vasaru – jā, vienu un to pašu šķirni. Piemēram, mums ir bijis, ka pircēji tirgū brīnās – kā, ‘Polka’ taču vidēji agra šķirne, bet jums ogas vēl vēlāk par vēlajām šķirnēm! Nuja, jo mēs ‘Polku’ iestādījām, kad vēlās šķirnes sāka ziedēt! Pēdējos divus gadus gan negatavojām frigo stādus, jo neizauga pietiekamā daudzumā labas kvalitātes stādi. Taču ceram uz šo gadu, jo esam ļoti daudz ieguldījuši jaunās audzēšanas tehnoloģijās.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē