• Vai briketes ir labākas par malku?

    Māja
    Elza Apse
    30. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aukstajā gadalaikā ir tik patīkami atgriezties siltā mājoklī. Ja mājā ir krāsns, aktualizējas jautājums: ar ko to labāk kurināt?

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Konsultē Dāvis Dāboliņš, SIA Ošukalns mārketinga un pārdošanas vadītājs, Kaspars Pudists, AS Riga Wood Baltic mazumtirdzniecības daļas vadītājs un Atis Kaminskis, SIA Troja vecākais projektu vadītājs.

    Mūsdienās piedāvājums ir gana plašs. Būvmateriālu veikalos un arī speciālās kurināmā sagatavošanas un tirdzniecības vietās tiek piedāvāta malka – gan safasēta maisos un kastēs, gan berama –, granulas, briketes un ogles. Šoreiz mēģināsim noskaidrot brikešu plusus un mīnusus.

    Kompaktākas un sausākas

    Kad pajautāju vectēvam, kuram saimniekošana laukos ir sirdslieta, ko viņš domā par briketēm, atbilde bija strikta: «Kāpēc gan lauku mājā kurināt ar briketēm, ja malka aug uz katra stūra?» Tomēr, kad šo pašu jautājumu uzdevu sociālo tīklu grupā, saņēmu ļoti atšķirīgas atbildes. Daži uzskata, ka malka ir lētāka un nerada pārmērīgu karstumu, savukārt citi raksta, ka briketes ir labākas par malku, taču lielākā daļa secinājusi, ka tieši brikešu un malkas kombinācija ir visefektīvākais variants krāsns kurināšanai. Arī ražotāji min vairākas brikešu pozitīvās īpašības: tās ir sausākas nekā malka; kompaktākas, līdz ar to neaizņem daudz vietas; vienmērīgāk izdala siltumu; nav jāžāvē. Briketes maksā, sākot no 120 eiro par tonnu, cena atkarīga no to blīvuma, piemēram, cietākas briketes ir dārgākas, toties tās ilgāk deg un dod vairāk siltuma.

    Par briketes kvalitāti un blīvumu vari pārliecināties, nometot to zemē. ja brikete no trieciena izjūk, tā nav sevišķi augstas kvalitātes un ātrāk sadegs.

    Labas kvalitātes briketes ir ļoti blīvas, tām nevajadzētu tik viegli izjukt. arī brikešu forma var ietekmēt degšanu – apaļas formas briketes sadeg ātrāk nekā taisnstūra vai kvadrātveida briketes.

    Vēl būtisks faktors brikešu izvēlē ir to sastāvs. Kokskaidu briketes pārsvarā satur lapu koku vai skuju koku skaidas, koku šķembas un slīpputekļus, citiem vārdiem sakot, to, kas paliek pāri kokapstrādes procesā. Taču ir arī kūdras briketes, salmu, skuju, koka mizu un pat saulespuķu čaumalu briketes.

    Mazāk pelnu, vairāk siltuma

    Kurinot krāsni ar briketēm, jābūt apdomīgiem – ir ļoti viegli pārkurināt, jo, teiksim, salīdzinājumā ar sausu bērza malku brikešu siltumspēja ir līdz 1,5 reizēm lielāka. Ņemot vērā šo brikešu īpašību, tās labi der kamīnos, ilgdegšanas krāsnīs un apkures katlos, bet lauku plītis un seno laiku krāsnis ar briketēm jākurina uzmanīgi, lai nenodarītu skādi kurtuvei.

    Vēl pie brikešu labajām īpašībām jāmin to sausums. Kurinot ar briketēm, dūmvadi tik ļoti neaizsērē, kā tas mēdz notikt ar mitru malku. Tas arī nozīmē, ka kurināšana ar briketēm ir tīrāka un ugunsdrošāka. Ja izvēlas salmu, kūdras vai saulespuķu čaumalu briketes, to pelnus pēc sadedzināšanas var izmantot dārza mēslošanai, jo šīs briketes ir ekoloģiski tīrākas un augiem nekaitē.

    Brikešu trūkumi

    • Saskaroties ar mitrumu, tās var izjukt
    • Neapdomīgi kurinot, var sabojāt kurtuvi
    • Dārgākas nekā malka
    • Grūtāk aizdedzināmas nekā malka

    Briketes pret granulām

    Gan briketes, gan granulas tiek ražotas no koka skaidām, un siltuma atdeves ziņā abi kurināmie ir visai līdzvērtīgi. Granulas ir lētākas un arī dabai draudzīgākas, taču tām nepieciešams specializēts granulu katls, savukārt briketes var kurināt jau esošajās krāsnīs vai kamīnos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē