• Uztaisi pats! Šarmanta āra virtuvīte bērniem

    Māja
    31. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no personiskā arhīva
    Kad sociālo tīklu satura veidotāja Evita Levaškeviča ar ģimeni – vīru Vitāliju un meitām Neju un Taju – iegādājās īpašumu Latgales laukos, pirmais, kas pērnvasar tapa pagalmā, bija improvizēta āra virtuvīte bērniem.

    Projekta dosjē

    • Autori – Evita un Vitālijs Levaškeviči.
    • Evita ir sociālo tīklu satura veidotāja, Vitālijs strādā Rīgas valstspilsētas pašvaldības iestādē.
    • Ideja realizēta Latgalē, Freimaņu pagastā.
    • «Mūsu jauniegādātajā īpašumā, kurā pagājušajā vasarā sākām aktīvāku saimniekošanu, darba ir daudz. Pašlaik dāčiņā (Instagram @latgales.daca), kā mēs to mīļi saucam, vēl nav iespējams dzīvot, līdz ar to aizbraucam turp tikai pastrādāt un pēcāk braucam prom. Lai gan aptuveni 50 kilometru rādiusā dzīvo mani un vīra vecāki, abas meitas ne vienmēr sanāk atstāt pie omītēm, tāpēc visai bieži talkošanā piedalāmies visi kopā. Bet – bērni ir bērni, un viņiem nodarbes mēdz ātri apnikt. Un, kā zināms, ja atvases garlaikojas, pieaugušajiem jāsāk viņas izklaidēt,» saimniekošanu laukos ar smaidu ieskicē Evita. Viņai padomā aprīkot bērnu izklaides zonu arī ar citām aktivitātēm, taču pirmais veikums ir dubļu virtuve. Tās izveidē Evita iedvesmojusies no līdzīgām idejām platformās Instagram un Pinterest, taču visi, kas redzējuši Latgales dāčas virtuvīti, atzīst – tā izdevusies daudz simpātiskāka par tīmeklī rodamajām ierosmēm. Un – pats galvenais – tā tapusi no ērti un lēti pieejamiem materiāliem, akcentējot pašlaik tik aktuālo ilgtspējas ideju.

      Soli pa solim

      1. Tā kā ģimenē aug divas meitas, dubļu virtuvīte apzināti veidota ar divām zonām un darba virsmām, lai abas māsas var darboties vienlaikus. Lai izveidotu dubultu virtuvīti, bija nepieciešamas aptuveni astoņas paletes. Tās Evita ar vīru ieguva no diviem tuvējās apkārtnes veikaliem un, pirms pirkt, arī citiem iesaka painteresēties, vai nav iespēja tās atrast bez maksas. «Cik man zināms, piegādātāji, kas atved veikaliem uz paletēm izvietotas preces, ne vienmēr savāc tās atpakaļ. Tā nu daudzās tirdzniecības vietās paletes vienkārši krājas, līdz tiek utilizētas,» viņa dalās padomā.
      2. Konfigurācija un izmēri – viss tika plānots un piemērīts darba gaitā. Pamatam un gala sienai, ar ko virtuvīte balstās pie šķūņa, izmantotas veselas paletes, radot 242 cm garu sienu. Darba virsmai, sānu sienām, plauktiem izmantoti atsevišķi dēlīši. Darba virsmas augstums ir aptuveni 65 cm, lai bērniem ir ērti pie tās saimniekot. Kopējais augstums – 111 cm. Virsmas platums – 81 cm.
      3. Viena virtuvītes daļa plānota kā plīts butaforija. Tās virsmai izmantotas flīzes, kas atrastas, uzkopjot iegādātā īpašuma teritoriju. Līdz šim flīzes bija vienkārši uzliktas uz virsmas, lai paslēptu caurumus starp palešu dēlīšiem, bet ar laiku tās plānots pie virsmas pielīmēt. Plīts apļus imitē korķa paliktnīši, kas iegādāti IKEA.
      4. Lai imitētu cepeškrāsni, zem improvizētās plīts no palešu dēlīšiem izveidotas durtiņas, kas, pateicoties metāla eņģēm, veras no augšas uz leju. Līdzās cepeškrāsns durvīm uzmeistarotas vēl vienas durvis skapītim. Ērtākai lietošanai un arī vizuālam akcentam, izmantoti hromēti baltas krāsas rokturi Klingstorp no IKEA.
      5. Otra virtuves daļa veltīta izlietnes zonai. Izlietne atrasta Vitālija mammas šķūnīti, kas tur tika paturēta ar nodomu varbūt kādreiz noderēs. «Noderēja,» smejas Evita. Lai izlietni iestiprinātu, divi vidējie no četriem darba virsmas dēlīšiem tika izzāģēti.
      6. Lai izlietnē būtu arī ūdens, pie sienas tika piestiprināta ūdens tvertne ar krānu. Evita to iegādājās veikalā Cenuklubs.lv, bet līdzīgas var atrast arī Depo un citu saimniecības preču veikalu piedāvājumā. Zem izlietnes novietots metāla spainis, lai izmantotajam ūdenim ir, kur palikt. Tas ik pa laikam jāiztukšo.
      7. Otrā dzīve piešķirta arī Rīgas dzīvoklī savu laiku nokalpojušajiem dušas aizkariņiem. «Tie bija nolietojušies tikai no apakšas, savukārt augšdaļa vēl izrādījās izmantojama. Nepievilcīgo daļu nogriezām un pielāgojām aizkaru garumu virtuvītes augstumam,» pastāsta Evita. Aizkariņi ar oriģinālajiem metāla riņķiem pie virtuvītes piestiprināti ar metāla stiepli.
      8. Virs virtuvītes sienas pielikts papildu plauktiņš dēlīša veidolā.
      9. Kad viss bija gatavs, virtuvīte apstrādāta ar līdzekli, kas pasargā koksni no bojāšanās – tam izmantots Kurt antiseptiķis koksnei. Tas jau atradās krājumos, jo bija palicis pāri no citiem iepriekš veiktiem darbiem.
      10. Kā dekori un arī praktiski virtuves saimniecībā izmantojami priekšmeti izmantoti dažādi veci piederumi, piemēram, rīves, zupas smeļamās karotes, neizmantota tējas servīze. Daudz kas no tā atrasts radu šķūnīšos vai uzkopjot dāčas teritoriju. Metāla priekšmeti ar krāsas baloniņu nokrāsoti balti. Kā dekoratīvs elements un iespēja uzkabināt priekšmetus izmantots arī šķūnī atrasts pakaramais.

      Aptuvenās izmaksas

      • Ūdens tvertne – 25 eiro
      • Rokturīši – 7 eiro
      • Eņģes – 4 eiro
      • Korķa paliktnīši – 3 eiro
      • Kopā: 39 eiro

      Kas jau bija pieejams?

      • Paletes
      • Izlietne
      • Aizkari
      • Flīzes
      • Pakaramais
      • Spaiņi, bļodas, trauki
      • Stieple
      • Līdzeklis koka apstrādei

      Vērtīgi padomi

      • Lai padarītu virtuvīti mājīgāku un arī mainītu vizuālo noskaņu, Evita iesaka spēlēties ar dažādiem priekšmetiem un aksesuāriem. Piemēram, pie sienas piekārt auduma karodziņus, izvietot plauktos puķupodus, nolikt laternu, groziņu, pielikt āķīšus, kur kaut ko uzkabināt.
      • Ērtāk būtu, ja izlietne būtu platāka un ar papildu metāla malu, kur novietot, piemēram, pēc dubļu kūku cepšanas nomazgātos traukus.
      • Padoms ziemai. Lai virtuvīte laikapstākļu ietekmē nebojātos un kalpotu ilgāk, uz ziemu tā tika ienesta turpat līdzās esošajā šķūnī. To Evita iesaka arī citiem, kas plāno īstenot ideju par dubļu virtuvi.  

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē