• TOP 3 garšīgākās ķirbju šķirnes. Iesaka «Absolūts ēd» saimniece Ilze Lipska

    Dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Studio Barcelona / Shutterstock
    Šogad bioloģiskajā zemnieku saimniecībā Absolūts ēd izauga apmēram 40 šķirņu ķirbji – tas gan nav maksimums, ir bijis vēl vairāk. «Pēc platības visvairāk mūsu saimniecībā ir dažādu kāpostaugu, bet otrajā vietā – ķirbji,» saka saimniece Ilze Lipska, kura no visas sirds jūtas kā ķirbju vēstniece.

    Konsultē Ilze Lipska, bioloģiskās saimniecības Absolūts ēd saimniece.

    «Šoruden biju uzaicināta skolā pastāstīt ko vairāk par dārzeņiem un ķirbjiem, un, protams, liela daļa bērnu teica, ka viņiem ķirbis negaršojot. Prasīju, kurš tieši negaršo? Visi! Bet lielākoties jau bērni nezina, ka visi ķirbji nebūt negaršo vienādi! Un ne tikai bērni, ir arī gana daudz pieaugušo, kuri joprojām ir bērnības traumu varā, ka ķirbis ir bezgaršīgs, negaršīgs un kāds tik vēl ne. Diemžēl tas viss ir, pateicoties pašu ar sēklām pavairotajiem lielajiem, bāli oranžajiem milzeņiem, kas laika gaitā saziedēšanās dēļ zaudējuši jebkādas garšas nianses, bet kurus daudzi ļaudis savos mazdārziņos joprojām spītīgi audzē, griež nez cik daļās un tad mēģina iesmērēt visiem radiem un kaimiņiem. Bet tie nereti nemaz negrib ņemt pretī,» novērojusi Ilze. Viņas ģimenes saimniecībā cilvēks, kurš neko par ķirbju daudzveidību nezina, varētu stipri izbrīnīties, ieraugot tik ļoti dažādos un smukos eksemplārus. «Jā, mūsdienās ķirbji ir patiešām ļoti dažādi un garšīgi, turklāt tie ir veselīgi un izmantojami dažnedažādos ēdienos!»

    Ilzes TOP 3 ķirbji

    1. Zīļu ķirbji. Šo ķirbju forma patiešām atgādina ozolzīli, un pēc būtības tie neasociējas ar klasisku ķirbi. Miza tiem ir bāla, viegli dzeltenīga, zaļgana, bet tie ir ļoti garšīgi – tiem, kuriem ķirbji negaršo, vienmēr iesaku pamēģināt tieši zīļu ķirbi. To var ēst svaigu, var cept pannā, var pildīt, no tā sanāk arī fantastisks biezenis.
    2. Kabočas (kabocha – angļu val.) jeb japāņu ķirbji. Šie gan ir ķirbīgi ķirbji pēc izskata – nelieli, apaļīgi, ar izteikti oranžu mīkstumu, bet miza var būt gan oranža, gan zaļgana un teju melna. Miltaini, krēmīgi, var cept, likt zupās, gatavot biezeņus. Šiem līdzīgi ir arī Hokaido tipa ķirbīši, bet kabočām salīdzinoši ir vairāk mīkstuma daļas.
    3. Spageti ķirbji. Neķirbīgs ķirbis. Kad mani vecākie bērni bija pavisam mazi, es viņiem devu spageti ķirbi un teicu, ka tie ir makaroni! (Smejas). No citiem ķirbjiem atšķiras ar to, ka pēc izcepšanas krāsnī ķirbja mīkstums sadalās šķiedrās – ar dakšiņu pakasot, veidojas tādi kā sīki spageti makaroni. Tos var likt aukstos un siltos salātos, cept pankūkās un vafelēs. Ja grib cept cepeškrāsnī, ķirbi gareniski pārgriež un cep, uzliktu un cepešplāts. Nedrīkst pārcept, ar 20 minūtēm būs gana.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē