• Tomātu laiks! Kas augustā jāpaspēj siltumnīcā un sakņu dārzā?

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    3. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Valery Rybakow / Shutterstock
    Augustā sakņu dārzā un siltumnīcā darāms viss, lai vasarā paveiktais vainagotos ar panākumiem, proti, bagātīgu ražu. Uzmanības centrā tomāti un gurķi, taču darbiņi gaida arī kartupeļu un sīpolu dobēs.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Mārīte Gailīte, agronome, dārzeņkopības eksperte.

    • Siltumnīcā augusta pirmajās dienas jānoņem galotnes tomātiem, lai paātrinātu augļu nogatavošanas. Virs pēdējā ziedķekara jāatstāj vismaz trīs lapas, jo lapas auga galotnē nodrošina ūdens kustību uz augšu.
    • Sāk attīstīties pelēkā puve (Botrytis cinerea) un augļu brūnā puve (Phytophthora infestans), un ir ļoti svarīgi nepieļaut sporu veidošanos siltumnīcā. Tas nozīmē – jānoņem bojātās lapas, tomēr jāuzmanās, lai augu neatstātu pavisam pliku, jo tad tas nespēs nobriedināt augļus. Aizkavēt infekcijas izplatību palīdz arī siltumnīcas intensīva vēdināšana, tā mazina gaisa mitrumu un paātrina rasas nožūšanu. Pierādīts, ka arī saprātīgs hlora daudzums papildmēslojumā veicina augu pretošanās spējas pelēkajai puvei. Tāpēc ir vērts vismaz vienreiz nedēļā iedot augiem papildmēslojumu ar kālija hlorīdu (10–15 g/10 l ūdens).
    • Uz gurķiem siltumnīcā un laukā attīstās neīstā miltrasa. Izturīgās šķirnes inficējas vēlāk nekā neizturīgās un ilgāku laiku turpina ražot. Kad slimības pazīmes jau ir skaidri redzamas uz lapām, atliek iespējami ātri novākt ražu un iztīrīt siltumnīcu, kamēr lapas vēl nav pilnīgi nokaltušas. Sausas lapas viegli irst, un infekcija saglabājas augsnē. 
    • Ja vasarā netika lietots NeemAzal-T/S, augustā siltumnīcā mēdz savairoties baltblusiņas, un vērts izkārt papildu dzeltenās līmplāksnes un biežāk nomainīt tās pret jaunām, lai izķertu iespējami vairāk lidojošo baltblusiņu, mazinot izdēto olu skaitu.
    • Siltumnīcā mēdz savairoties arī laputis un tīklērces, kas biežāk sastopamas uz gurķiem, paprikām un baklažāniem, bet var būt arī uz tomātiem. Rūpīgi jāapskata augi un laikus jānoņem un jāiznīcina kaitēkļu bojātās lapas ar visiem kaitēkļiem.
    • Kad lapas ir nogūlušas, laiks novākt sīpolus. Sīpolus izrauj ar saknēm un ar visām lapām liek apžūt zem nojumes vai iztukšotā gurķu siltumnīca. Ja lapas ir stipri inficētas, tās var nogriezt virs lūzuma vietas, atstājot 5–6 cm garu kakliņu. Griežot zemāk par lūzuma vietu, veidojas liela brūce, caur kuru sīpolā nonāk infekcijas, un tas drīz sapūst. Jāžāvē vairākas nedēļas – tā, lai ārējās zvīņas ir pilnīgi sausas, – un pēc tam jāglabā sausā telpā. 
    • Parasti septembra sākumā tiek vākti kartupeļi. Lai miza nobriestu un kartupeļi labāk glabātos, divas nedēļas pirms katupeļu ražas novākšanas nopļauj to lakstus.  

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē