Skaidu briketes
- Deg no divām līdz sešām stundām
- Bez smakas
- Par 15% sausākas nekā malka
- briketes
- Siltumspēja ir 1,5 reizes lielāka nekā malkai
- Mazāk kaitīgo izmešu
- Minimāls dūmu daudzums, nav kodīgu dūmu
- Nemēdz dzirksteļot
- Cena: sākot no 120 eiro par tonnu; Cena atšķiras atkarībā no briketēs izmantotās koksnes
Saulespuķu čaumalu briketes
- Dabai draudzīgas
- Mazāk pelnu nekā salmu un kūdras briketēm
- Mitruma līmenis 8–9%
- Deg ilgāk nekā kokskaidu briketes
- Maz dūmu, nav specifiska aromāta
- Piemērotas kurināšanai uz nakti
- Cena: sākot no 110 eiro par tonnu
Mizu briketes
- Ražotas no skujkoku mizām
- Degšanas ilgums ir no 4 līdz 12 stundām
- Ļoti labi uztur siltumu, tāpēc jākurina uzmanīgāk
- Mitruma līmenis ir mazāks par 7,5%
- Pelnus var izmantot kā mēslojumu dārzā
- Piemērotas kurināšanai uz nakti
- Cena sākot no 120 eiro par tonnu
Citi lasa
Cilindriskās briketes
- Cilindriskā forma padara aizdegšanās procesu ātrāku
- Degšanas laikā saglabā vienmērīgu temperatūru
- Piemērotas kamīniem, boileriem un mūrētajām krāsnīm
- Salīdzinot ar citām briketēm, rada maz pelnu – tikai 1,8%
- Neaizsērē skurstenis, un nerodas darva
- Ekoloģisks produkts
- Cena sākot no 140 eiro par tonnu
Salmu briketes
- Ekoloģiskas, ražotas no ātri atjaunojamiem resursiem
- Siltumspēja un degšanas ilgums līdzvērtīgs skaidu briketēm
- Var izmantot ne tikai kā kurināmo, bet arī kā mēslošanas līdzekli lauksaimniecībā
- Degšanas laikā nerada kaitīgus atlikumus dūmos
- Zems mitruma saturs
- Rada vairāk pelnu nekā kokskaidu briketes
- Cena: sākot no 110 eiro par tonnu
Kūdras briketes
- Dabai draudzīgas
- Maz pelnu
- Piecas reizes lētāk nekā kurināt ar malku, gandrīz uz pusi lētāk nekā kurināt ar skaidu briketēm
- Siltumspēja līdzvērtīga skaidu briketēm un akmeņoglēm
- Bez specifiskas smakas
- Piemērotas kamīniem
- Ātri aizdegas
- Cena: sākot no 110 eiro par tonnu
Brikešu lietotāju pieredze
Juris Ķirsis, bistro Bērzkrogs un Vidzemes eļļas fabrika vadītājs: «Manuprāt, ilgtermiņā ar briketēm kurināt ir izdevīgāk nekā ar malku. Tās deg ilgāk, nav vajadzības pēc īpašas novietnes, piemēram, šķūnīša, kur uzglabāt kurināmā krājumus. Esmu ievērojis, ka pēc briketēm veidojas mazāk kvēpu un darvas, tāpēc krāsns ilgāk paliek tīra. Tiem, kuri vēl nav mēģinājuši, bet grasās kurināt ar briketēm, uzreiz varu pateikt, ka briketēm ir vajadzīga stipri mazāka gaisa padeve nekā malkai. Ja gaisa padeve ir tikpat liela kā malkai, liela daļa siltuma aizies skurstenī.»
Gatis Matisons, skursteņslauķis: «Briketes izmantoju jau piecus gadus, bet kombinēju tās ar malku. Ja atklāti, priekšroku dotu labai un sausai malkai. Tomēr mūsdienās ar malku mēdz būt problēmas, jo vajag vietu, kur to uzglabāt, un bieži vien neatliek laika par to domāt. Lai malka būtu sausa un piemērota kurināšanai, tā jāžāvē divus gadus, bet ar briketēm šādu problēmu nav. Taču iesaku uzmanīties, kurinot ar briketēm. Tās ir ļoti blīvas un sadegot rada augstu temperatūru, kuras dēļ var deformēties un bojāties mūrētās krāsnis un plītis. Lai tā nenotiktu, briketes nedrīkst likt tikpat daudz, cik malku.»