• Svarīgākie augusta darbi puķu dārzā. Kuras ziemcietes laiks pārstādīt?

    Dārzs
    2. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrew Fletcher / Shutterstock
    Augusts dārzkopim ir ilgi gaidīts mirklis, kad atvilkt elpu un izbaudīt sava darba augļus, tomēr pamazām tuvojas laiks, kad jāgatavojas lielajam rudens cēlienam. Apkopojam šī mēneša svarīgākos darbus puķu dārzā.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Inese Nāburga, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja, pētniece.

    • Lilijas noziedējušas, rozes apgrieztas, samēslotas briedina pumpurus otrajai ziedēšanai, sīpolpuķu sīpoli iztīrīti stāv kastītēs un vēdinātā sausā nojumē, gaidot izstādīšanu, dobes ne vienu vien reizi ir izravētas, hortenzijas sāk savu vareno ziedēšanu, bet flokši noziedot piepilda dārzu ar rūgtu smaržu. Lielu darbu puķu dārzā vairs nav, un augi kādu laiku var iztikt bez ikdienas aprūpes. Dārzkopim īstais laiks doties lūkoties citu dārzu jaukumus, apmeklēt gadatirgus un dārzu svētkus, lai smeltos iedvesmu un pieredzi, kas veicinās jaunievedumus un uzlabojumus darbā un dārzā.
    • Bet, ja nopietni, augustā puķu dobēs vēl jāpagūst izvēlēties vietas, kur stādīsiet rudenī sīpolpuķes, un, ja iespējams, tās jau var pārrakt, bagātinot ar rudens kompleksajiem minerālmēsliem. Vēlziedes un krokusus vēlams stādīt jau mēneša vidū. Tiem vajag laikus iesakņoties, lai sagatavotos ziemai.
    • Lilijas lēnām gatavojas miera periodam. Lapas, kas cietušas salnās vai no slimībām un ir nokaltušas, notīra no stublāja. Tad kad stublāji nokalst, sīpols ir gatavs izrakšanai un pārstādīšanai, ja tas ir vajadzīgs. Parasti lilijas izrok un pārstāda, kad stādījums tik sabiezējis, ka augi sāk nīkuļot.
    • Var sākt ceru un puduru dalīšanu un pārstādīšanu tiem augiem, kas noziedēja pavasarī un vasaras sākumā, – akmeņlauzītēm, arābēm, bergēnijām, bitenēm, epimēdijām, lakačiem, neļķēm, aslapu flokšiem, īrisiem, ziemziedēm un citiem.
    • Visas ziedošās un noziedējušās ziemcietes būs pateicīgas, ja tās pacienās ar papildmēslojumu, kas satur daudz kālija. Tas veicinās to ziemcietību un  pārziemošanu. 
    • Jānovērtē augu lapojuma stāvoklis – iespējams, ka ir nepieciešams tos papildus apsmidzināt ar mēslojumu, kas satur mikroelementus (Zn, B, Mg, Cu). 
    • Jāsalasa sēklas puķēm, kuras domājat sēt nākamajā gadā, bet kāršrožu, uzpirkstīšu, studentneļķu un citu divgadīgo puķu stādus laiks iestādīt pastāvīgajā vietā dobēs. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē