• Sunim acs trauma. Kā rīkoties?

    Mājas mīlulis
    Zane Piļka- Karaļeviča
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Antonov Roman / Shutterstock
    Dzīvnieku acis ir pakļautas gan vēja, gan putekļu un smilšu nelabvēlīgajai ietekmei. Bieži sastopamas dažādas acu traumas, kas rodas pastaigu laikā. Kā palīdzēt dzīvniekam pēc pastaigas, ja acīs novērojamas izmaiņas?

    Pirmā palīdzība

    • Ja pēc pastaigas pamani, ka suņa acis ir apsārtušas un varbūt pat asaro, iztīri tās ar tīru ūdeni. Ūdenī jāsamērcē vates tampons un ar to jāizslauka acis virzienā no ārējā kaktiņa uz iekšējo. Ja acīs krājas izdalījumi, tie veicina vēl lielāku iekaisumu, tāpēc ir būtiski no tiem atbrīvoties.
    • Situācijās, kad pēc pastaigas vai izbrauciena brīvā dabā dzīvnieka acis ir ļoti apsārtušas un varbūt pat pietūkušas, pirmā palīdzība ir kompreses no tējas maisiņiem – remdenas tās jāpatur pie acīm 3–5 minūtes. 
    • Tomēr būtiski ir apzināties – ja tuvāko pāris dienu laikā acu stāvoklis neuzlabojas, noteikti jāmeklē palīdzība pie veterinārārsta. Uz savu galvu nevajadzētu lietot nekādus specifiskus medikamentus, it īpaši spēcīgus, jo ir jānoskaidro iekaisuma cēlonis, lai izvēlētos pareizās zāles ārstēšanai. Pretējā gadījumā var sanākt, ka zāles (it īpaši, ja tās ir antibiotikas) dzīvniekam var tikai kaitēt, nevis palīdzēt.

    Kad nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība?

    • Dzīvniekam ir izdalījumi no acīm jau vairākas dienas. Īpaši nelāgi, ja tie ir dzeltenīgā vai zaļganā nokrāsā.
    • Redzamas jebkādas izmaiņas acu krāsā, piemēram, acu baltumi ir stipri sārti.
    • Redzamas izmaiņas pašā acī – tā ir kļuvusi blāvāka, valgāka, redzami apduļķojumi uz acs u. c.
    • Pamanāmas izmaiņas dzīvnieka skatienā (jo tieši saimnieks vislabāk pazīst savu mīluli), tās ir jebkādas izmaiņas, piemēram, acu zīlītes kļuvušas ļoti platas vai – gluži pretēji – gandrīz neredzami šauras.
    • Arī gadījumos, kad dzīvnieks svešās, nepazīstamās vietās sāk uzvesties nedroši vai it kā nejauši uzskrien priekšmetiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē