• Biežākās zemeņu audzēšanas kļūdas. Starp zemenēm nav jāstāda samtenes un ķiploki!

    Dārzs
    Ilze Klapere
    3. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Millenius / Shutterstock
    Konsultē Ilmārs Gulbis, zemeņu audzētājs ar 20 gadu pieredzi, saimniecības Migl Dārzi saimnieks. Runājoties ar pircējiem, Ilmārs secinājis, ka joprojām ir cilvēki, kas pieļauj tipiskas kļūdas zemeņu audzēšanā. Un TOP 4 ir šāds.

    Zemeņu audzēšanas mīti 

    1. Jāstāda nevis viens stāds, bet pa diviem vai trim kopā. Šis mīts ir dzīvs kopš senākiem laikiem, kad mazdārziņos tā darīja – cilvēkiem likās, ka, saliekot vairākus stādiņus kopā, būs raženāks stādu kopums. Bet tas vairs nav aktuāli – kādreiz nebija šķirņu ar tik lielu lapojumu, tās arī nebija tik ražīgas kā tagad. Visām mūsdienu šķirnēm ir ražens lapojums, lieli ceri, tāpēc, sastādot tādus kopā pa vairākiem, būs tikai nelaime – stādījumiem trūks gaisa, miltrasa metīsies virsū, ogas pūs. Pareizi jādara tā – uz metru jāstāda 3 zemeņu stādi, bet rinda no rindas nedrīkst būt tuvāk par metru.
    2. Stādāmajā bedrītē jāsaber visādi labumi. Uzskats, ka stādam domātajā bedrītē ir jāsaber minerālmēsli vai kūtsmēsli, ir aplams! Nē, tur nekas nav jāber, tā var tikai saknes nodedzināt. Pareizi ir tā – sākumā zemenes ir jāiestāda visparastākajā dārza augsnē un tikai tad, kad stādi jau kārtīgi iesakņojušies, apmēram pēc nedēļas vai divām, var sākt barot.
    3. Rūpīgi jāravē un jārušina. Ir tādi ļoti rūpīgi dārznieki, kuri nepaguruši ravē, rušina un kaplē dobes. Bet zemenēm jaunās, ēdelīgākās saknītes, kas vislabāk uzņem barības vielas, veidojas tieši stāda augšpusē. Tāpēc, pārāk rūpīgi rušinot un kaplējot, tās vienkārši tiek apcirstas. Pareizāk būtu stādījumus mulčēt vai arī apkopšanu veikt līdz brīdim, kad parādās ziedneši, bet pēc tam iespēju robežās likt mierā.
    4. Starp zemenēm jāstāda samtenes, ķiploki utt. Nē! Tiem kukaiņiem, kuri kaitē zemenēm, ir pilnīgi vienalga, vai līdzās augs ķiploks vai puķīte. Ja vēl tie būs maijvaboļu kāpuri, kas ir briesmīgākie zemeņu kaitēkļi, tad pie reizes aprīs arī visus aizsargājošos augus! Bet mēs esam atklājuši, ka palīdz Bioefekta ražotais Bacilons, ko laistām augsnē. To var droši lietot arī mazdārziņos, tas ir 100% bioloģisks līdzeklis, dabīgas baktērijas, kas apēd kaitēkļu kāpurus, un to var lietot arī ražas laikā. Un ne tikai zemenēm, arī tomātiem, gurķiem, kartupeļiem, sīpoliem, rozēm, vīnogulājiem, krūmmellenēm u. c., jo maijvaboļu kāpuri rij visu! Mīnuss Bacilonam ir tāds, ka kāpuru oliņas tas neapēd. Tāpēc mēs šo līdzekli lietojam reizi mēnesī, kad izšķīlusies kārtējā paaudze.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē