• Stādi zemenes, vāc ražu un apkaro nākamā gada kaitēkļus! Septembra darbi augļu dārzā

    Dārzs
    Ilze Grāvīte
    1. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Slatan / Shutterstock
    Septembris augļu dārzā ir ražas laiks, taču paralēli jāveic arī augļu koku un ogulāju sakopšanas darbi, lai laikus ierobežotu nākamā gada kaitēkļus un slimības. Rudens ir arī īstais brīdis augļu koku stādīšanai.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Ilze Grāvīte, agronome, Dr. agr., Dārzkopības institūta vadošā pētniece 

    • Jācenšas nenokavēt augļu novākšanu vēlākām rudens un ziemas ābolu un bumbieru šķirnēm – tas krietni saīsinās glabāšanās laiku. Vācot ābolus uzglabāšanai, jāatšķiro mazie, nelīdzenie un kaitēkļu bojātie.
    • Visiedarbīgākais laputu ierobežošanas veids – zaru izgriešana un sadedzināšana ar visiem bojātajiem augļiem. Tāpat arī jānolasa un jāsadedzina deformētie, nedaudz uzpūstie bumbieri, tie, iespējams, ir pangodiņa bojāti, un iekšā mīt jaunā paaudze. Kompostēt šādus augļus noteikti nedrīkst. Slimību bojātās augu daļas var likt kompostā, ja lieto kādu no biokompostējošiem līdzekļiem, kas nodrošina slimību ierosinātāju iznīcināšanu.
    • Turpina mēslot ar līdzekļiem, kas satur kāliju (K) un fosforu (P), lai sekmētu dzinumu nobriešanu un sagatavošanos ziemai.
    • Sagatavo augsni jaunam augļu dārzam – rudenī stādu izvēle ir visplašākā. Stādīšanai nav piemērotas vietas, kur pavasarī dārzā stāv liekais nokrišņu ūdens. Ja nav citu iespēju, var stādīt uz vaļņa, lai galvenā sakņu sistēma neveidojas slapjumā! 
    • Turpinās plūmju ražas novākšana. Zarus ar masveidā puvušiem augļiem vēlams izgriezt un sadedzināt. Arī atsevišķus bojātos augļus (tā sauktās mūmijas) noteikti vajag no zariem nolasīt un sadedzināt. Līdz ar ražas novākšanu vai drīz pēc tās izgriež aplauztos un bojātos zarus.
    • Gan skābajiem, gan saldajiem ķiršiem var turpināt vainagu veidošanu. Sausā, saulainā laikā izzāģē zarus, uz kuriem ir sveķojošas brūces. Brūces iztīra līdz veselajiem audiem un dezinficē ar 1% vara vitriolu, lerānu u. c. 
    • Arī kauleņkoku šķirņu izvēle rudenī ir lielāka, bet stādīšanai piemērotāks laiks ir pavasaris. Kauleņkoku stādus var pierakt, noguldot 45 grādu slīpumā ar galotni uz dienvidiem, – lai gaida pavasari! 
    • Krūmogulājiem pēc ražas novākšanas noteikti jāveic zaru izgriešana. Vispirms nogriež nolīkušos, aizlauztos, bojātos zarus. 
    • Parastajām avenēm, ja uzreiz pēc ražas novākšanas nav izgriezti noražojušie dzinumu, to var paspēt izdarīt vēl šobrīd. Krūmā atstāj labi attīstītus, veselīgus dzinumus. 
    • Der parūpēties par segumu rudens avenēm, lai ilgāk varētu baudīt ražu. 
    • Līdz septembra vidum turpinās zemeņu stādīšanas laiks. Vēl ir laiks ravēt esošos zemeņu stādījumus, nogriezt stīgas. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē