Ziemassvētku laika garšu valdnieki:
- Kanēlis
Neatņemams ābolkūku, dažādu cepumu un desertu pavadonis. Lieliski sader kopā ar ķirbi, karstiem dzērieniem. Droši pievieno marinādēm, zivs un medījumu ēdieniem. - Kardamons
Šī otra dārgākā garšviela pasaulē piešķir ēdienam asi dedzinošu garšu. Kardamons bagātina dažādus cepumus, dārzeņu, vistas, pīles un medījumu ēdienus. Laba piedeva augļu salātiem, mērcēm un zupām. Gatavojot, izvēlies kardamona pākstis, nevis jau izlobītas sēklas, jo tām ātri pazūd aromāts. - Ingvers
Ingvers piešķir lielisku garšu un aromātu gan saldam, gan pikantam ēdienam. Vērts izmēģināt ingveru pie putukrējuma un saldējuma. Piemērots cūkgaļas karbonādei, ribiņām un cūkgaļas cepetim, dažādiem konditorejas izstrādājumiem, sacepumiem, sautējumiem, kūkām, desertiem un karstajiem dzērieniem. - Koriandrs
Sēklas ar asu garšu un smaržu plaši izmanto liķieru, desu un pastilu gatavošanā. Svaigā un kaltētā veidā kulinārijā izmanto gan lapas, gan sēklas. Pievieno koriandru zivju, pākšaugu, rīsu, burkānu un biešu ēdieniem, kā arī konditorejas izstrādājumiem. - Smaržīgie pipari jeb virces
- Virces sauc arī par garšu garšvielu, un pamatoti – to garša un smarža atgādina vairāku garšvielu maisījumu. Visvairāk šajā piparā sajūtamas krustnagliņas, kanēlis un muskats. Virces piemērotas cepumos, kūkās, Ziemassvētku pudiņos, mērcēs, sacepumos, marinādēs.
- 6. Krustnagliņas
Neatņemama Ziemassvētku cepumu un karstvīna sastāvdaļa. Tās lieto arī cūkgaļas cepeša, liellopa gaļas ēdienu, dārzeņu, augļu, zupu un dažādu marināžu gatavošanā. - Krustnagliņas
Muskatrieksta aromāts parādās, to rīvējot. Ar vienlīdz labiem panākumiem garšvielu var lietot gan pie kartupeļu biezputras un pastas, gan pie spinātiem un brokoļiem, gan sīpolu mērces. To var pievienot karstam kakao, pudiņam un ābolu pīrāgam. Muskatrieksts būs labs papildinājums arī jēra un vistas gaļai. Īpaši garša izcelsies, ja muskatu pierīvēsi jau gatavam ēdienam.
Iesmaržini māju!
Protams, var katru dienu cept piparkūkas, un māja smaržos pēc svētkiem, bet ir arī ātrāks variants, kas nodrošina to, ka nepārēdīsies piparotos cepumus, bet māja tik un tā smaržos jauki un gardi.
Saber garšvielas uz pannas un uzkarsē cepeškrāsni, līdz gaisā sāk virmot svētku aromāts. Atkārto to katru vakaru. Uzkarsētās garšvielas vari sabērt arī burciņās, cieši aizvākot un dāvināt draugiem.