• Saldākās un ražīgākās upeņu šķirnes. Agrās, vidējās un vēlās

    Dārzs
    Valda Laugale
    7. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: heleyro / Shutterstock
    Vienmēr kārdinošākās un pieprasītākās ir pirmās ogas, un tāpēc gluži dabiski, ka vislielākā interese ir par agrajām šķirnēm. Tomēr jāņem vērā, ka tās arī vairāk cieš no salnām, tāpēc vērts iestādīt arī kādu vēlāku šķirni.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Valda Laugale, Dārzkopības institūta vadošā pētniece.

    Jāņem vērā, ka agro upeņu šķirņu pumpuru plaukšana un ziedēšana noris ļoti agri, līdz ar to ir liela salnu bojājumu bīstamība. Tāpēc papildus būs jāpiedomā, kādā veidā salnu laikā krūmus aizsargāt, citādi atsevišķos gados vari palikt bez ražas. Labākas (drošākas!) ražas var iegūt no vēlajām šķirnēm, taču tām ogas parasti ir skābākas.

    Kuru šķirni?

    Ogas ienākas agri

    • ‘Seļečenskaja’ – Vidēji augsts, samērā stāvs krūms. Ogas ir ļoti lielas, spīdīgas, ar ļoti labu, saldu garšu, plānu miziņu, vidēji garos ķekaros, ienākas gandrīz vienlaikus. Šķirne ražīga, ar labu ziemcietību un samērā labu izturību pret pavasara salnām. Izturīga pret miltrasu, bet vidēji izturīga pret lapu plankumainībām un pumpuru ērci. Prasīga pret labu kopšanu un mēslošanu.
    • ‘Izjumnaja’ – Vidēji augsts, vidēji stāvs krūms. Ogas ir lielas vai vidēji lielas, ar ļoti labu, saldu garšu, ilgi saglabājas krūmā, nebirst. Šķirne ziemcietīga, ražīga, izturīga pret miltrasu, bet vidēji izturīga pret pumpuru ērci un lapu plankumainībām, ieņēmīga pret pilnziedainības vīrusu.

    Ogas ienākas samērā agri

    • ‘Detskoseļskaja’ – Vidēji augsts, diezgan stāvs krūms. Ogas ir vidēji lielas vai lielas, ar labu, saldu garšu, ienākas samērā vienlaikus, ilgi saglabājas krūmā, nebirst. Šķirne ziemcietīga. Ražība vidēja līdz laba. Ieņēmīga pret miltrasu, vidēji izturīga pret lapu plankumainībām un pumpuru ērci. Prasīga pret labu kopšanu un mēslošanu.
    • ‘Sozvezdije’ – Vidēji augsts, diezgan skrajs, nokarens krūms. Ogas ir lielas, ar ļoti labu, saldu garšu. Šķirne ražīga, ziemcietīga, bet ieņēmīga pret pumpuru ērci un vidēji izturīga pret slimībām.

    Ogas ienākas vidēji agri

    • ‘Belorusskaja sladkaja’ – Augsts, stāvs krūms. Ogas ir vidēji lielas, ar ļoti labu, saldu garšu, samērā biezu miziņu, satur daudz pektīnvielas. Ražība vidēja līdz laba. Laba ziemcietība. Šķirne vidēji izturīga pret miltrasu, lapu plankumainībām un pumpuru ērci.
    • ‘Gagatai’ – Augsts, vidēji stāvs krūms. Ogas ir lielas, pievilcīgas, ar plānu miziņu, labu garšu, īsos ķekaros. Šķirnei laba ziemcietība, ražība, samērā laba izturība pret slimībām un kaitēkļiem.
    • ‘Pamjatj Vavilova’ – Samērā augsts, kompakts krūms. Ogas ir vidēji lielas vai lielas, ar labu, diezgan saldu garšu, ienākas gandrīz vienlaikus, ar vidēji biezu miziņu. Ķekari vidēji gari. Šķirne ražīga, ziemcietīga, samērā izturīga pret miltrasu un lapu plankumainībām, vidēji izturīga pret pumpuru ērci.
    • ‘Zagadka’ – Vidēji augsts, stāvs krūms. Ogas ir samērā lielas, ar labu, diezgan saldu garšu, diezgan plānu miziņu, ienākas gandrīz vienlaikus. Ķekari vidēji gari. Šķirne ziemcietīga, ražīga, samērā izturīga pret miltrasu, bet, ja stipra infekcija, var slimot, vidēji izturīga pret pumpuru ērci un lapu plankumainībām.
    • ‘Ļeņingradskij veļikan’ – Vidēji augsts, samērā stāvs krūmu. Ogas ir lielas vai vidēji lielas, ar skābi saldu, labu garšu, plānu miziņu. Ķekari īsi. Šķirne ziemcietīga, bet vidēji ražīga, vidēji izturīga pret slimībām un pumpuru ērci.
    • ‘Intercontinental’ – Vidēji augsts, paplats krūms. Ogas ir lielas, garšīgas, saldas, ienākas vienlaikus, bet diezgan grūti atdalās no ķekariem. Šķirne ziemcietīga, ražīga, izturīga pret miltrasu, vidēji izturīga pret lapu plankumainībām un kaitēkļiem.

    Visvisvēlākās upeņu šķirnes

    • ‘Ļentjai’ – garšīgākā no vēlajām šķirnēm
    • ‘Mara Eglite’
    • ‘Ben Tirran’
    • ‘Ben Alder’
    • ‘Vakariai’

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē