• Putekļsūcējs robots un mājdzīvnieki. Kas jāzina?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Sharomka / Shuttestock
    Putekļsūcēji roboti gūst arvien lielāku popularitāti, tāpēc aktuāls ir jautājums par to saderību ar mājdzīvniekiem – kaķiem, suņiem, trušiem u. c. Kas būtu jāzina pirms šī mājsaimniecības palīga iegādes?

    Kādi var būt apdraudējumi?

    Pirmā lieta, kas tev jāatceras, – ne visi mājdzīvnieki var mierīgi dzīvot mājā, kurā pastāvīgi darbojas viedais putekļsūcējs. Lieta tāda, ka gan kaķiem, gan suņiem attieksme pret šo robotu visai atšķiras. Ir tikai viena līdzība – pirmajās dienās mājdzīvnieki jaunajam iemītniekam pievērš lielu uzmanību. Tālākajiem notikumiem ir trīs scenāriji.

    1. Pilnīga vienaldzība. Tiklīdz kaķis un suns pierod, ka robots nepārtraukti slīd pa istabām, interese par to var pilnībā zust, kas ir ļoti labi. Rezultātā neviens nevienam netraucē, putekļsūcējs dara savu darbu, un mājdzīvnieki mierīgi dzīvo savu dzīvi. 
    2. Bailes no tehnoloģijām. Mēs visi zinām, ka daudzi kaķi šausmīgi baidās no putekļsūcējiem un metas bēgt un slēpties, tiklīdz tas tiek iedarbināts. Tā kā daudzi robotu putekļsūcēji darbojoties rada troksni, kaķi var slēpties. Un, ņemot vērā, ka robotizētais putekļsūcējs iestatīts tā, ka tas tīra māju katru dienu, dzīvniekam tas var radīt lielu stresu. 
    3. Draudzība. Vēl viens šķietami nekaitīgs iznākums ir tad, ja mājdzīvnieki pierod pie robota un pat sāk kontaktēties ar to. Populārākais sadarbības veids – kaķis vizinās ar putekļ­sūcēju robotu pa māju. Noteikti esi redzējis daudzus šādus amizantus video. Patiesībā tas nav īpaši labi. Lieta tāda, ka ražotāji speciāli izgatavo mehānismu tā, lai riteņu bāze varētu izturēt paša korpusa svaru un gružus putekļu savācējā. Un 5–6 kilogramus smags kaķis virsū ir papildu slodze, kas var novest pie tā, ka putekļsūcējs priekšlaikus iziet no ierindas. 

    Otrs svarīgais moments – atšķirībā no kaķiem, kas robotam īpašu ļaunumu nenodara, izņemot palielināto slodzi uz riteņiem, suņi, īpaši lielie, var viegli to salauzt, ja viņiem robots neiepatiksies. Zināmi daudzi gadījumi, kad suns sagrauzis putekļsūcēju tā, ka to nav iespējams salabot. Tāpēc, ja dzīvoklī vai mājā ir liels suns, padomā, vai tas ierīci nesabojās. Starp citu, arī kaķi var nodarīt kaitējumu robotam, spēlējoties ar sānu birstēm, kuras var viegli sabojāt ar nagiem. Tā arī notiek.

    Nākamā lieta, kas tev jāzina, – ja suns vai kaķis kaut kādu iemeslu dēļ savas dabīgās vajadzības pēkšņi nokārtos uz grīdas, tīrīšanas laikā robots to visu izsmērēs pa paklājiem, laminātu un flīzēm. Pēc tam to satīrīt īpašniekiem būs vēl grūtāk, nekā tīrot ar parasto putekļsūcēju. Taču, ja tavs kaķis kārtīgi apmeklē kastīti, bet suns regulāri tiek izvests pastaigā (ar izņēmumiem, ja suns ir večukiņš un cieš no nesaturēšanas), tev šādas briesmas nedraud. Turklāt jaunākie modeļi aprīkoti ar kustību ierobežotājiem. Drošs paliek drošs, vari ierobežot robota kustību bīstamākajās vietās, piemēram, pie kaķa kastes. Tam visbiežāk tiek izmantota virtuālā siena. 

    Vēl viens nelabvēlīgs faktors, ko daudzi neņem vērā, – kaķis, braukājot ar putekļsūcēju robotu, var nejauši ar ķepām saspaidīt pogas. Tā rezultātā var tikt izvēlēts cits tīrīšanas režīms, iestatījumi var mainīties vai vēl kas cits. Ražotāji vēl nav izdomājuši aizsardzību pret dzīvnieku iejaukšanos.

    Nu, un pēdējais nepatīkamais moments – ja mājā ir mazi mājdzīvnieki, robots putekļsūcējs viņiem var būt bīstams. Ir bijuši gadījumi, kad robots ir ievilcis suņa asti sūkšanas atverē. Ja kaķēns vai kucēns ir mazs, šī situācija var izraisīt nopietnākas traumas. 

    Robota iegādes priekšrocības 

    Briesmas, ko var radīt duets – putekļsūcējs robots un suns vai kaķis –, esam aprakstījuši. Protams, daudzas no tām nav ikdienišķas, drīzāk uzskatāmas par īpašiem gadījumiem. Ja runājam par to, vai ir vērts iegādāties robotu putekļsūcēju, ja tev ir mājdzīvnieki, tad mūsu atbilde ir jā. Robotizētās ierīces var efektīvi savākt no grīdas suņu un kaķu apmatojumu. Tas ir īpaši svarīgi, ja mājās ir mazi bērni vai alerģijas slimnieki. Turklāt plānie roboti spēj iztīrīt gružus zem mēbelēm (dīvāniem, virtuves iekārtām u. c.), kas ar parastu putekļsūcēju nav tik ērti. 

    Kādu izvēlēties?

    Lai robota lietošana būtu pēc iespējas drošāka, pirmkārt, ieteicams izvēlēties modernus modeļus, kas spēj labi orientēties telpā. Piemēram, lielisks variants ir robots putekļsūcējs ar žiroskopu. Kad rodas kāds šķērslis, šī ierīce, pateicoties augstas precizitātes algoritmiem, uzreiz reaģē uz kustības leņķa izmaiņām, kas ļauj izvairīties no sadursmes. Iesakām pievērst uzmanību arī putekļsūcējiem ar kameru, jo šajās ierīcēs ir apvienotas žiroskopa un lidaru ierīču priekšrocības.

    Kad ieslēgt putekļsūcēju robotu, ja mājā ir dzīvnieki? 

    Ja vēlies, lai robots un tavs mīlulis harmoniski sadzīvotu, vari iestatīt īpašu tīrīšanas grafiku. Ir svarīgi ņemt vērā optimālo laiku, ievērojot dzīvnieka aktivitātes režīmu. Ja tavā mājā dzīvo suns vai kaķis, tad putekļ­sūcēja darba sākuma laiku vēlams iestatīt tad, kad mājdzīvnieki parasti ir nomodā, pretējā gadījumā troksnis var ne tikai pamodināt, bet arī nobiedēt. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē