• Perfekts bruģis! 8 lietas, kas jāzina par bruģa tīrīšanu un ravēšanu

    Māja
    Zanda Jankevica
    23. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ronstik / Shutterstock
    Populārākais segums piemājas teritorijā, nenoliedzami, ir bruģis. Ar laiku tas kļūst netīrs, putekļains un klājuma izskatu bojā dažādi grūti notīrāmi traipi. Lūk, kas jāzina par pareizu bruģa kopšanu!

    Konsultē Aivars Ruzavins, tīrīšanas un uzkopšanas uzņēmuma Clean You vadītājs.

    1. Cik bieži bruģi vajadzētu tā nopietni notīrīt? 
      Novērots, ka dažādās Latvijas vietās bruģis kļūst netīrs atšķirīgā laikā – tas lielā mērā atkarīgs no vides faktoriem. Ja, piemēram, papildu netīrību rada putekļi, koku putekšņi, skujas, ja zāles augšanai bruģa starpās ir labvēlīgi apstākļi, visticamāk, būs jātīra katru sezonu. Ja šādu veicinošo apstākļu nav, to var darīt arī retāk, tomēr mēs, speciālisti, iesakām bruģi tīrīt katru sezonu kaut vai tāpēc vien, lai zālei bruģa starpās nebūtu iespēju iesakņoties. 
    2. Kas sekmē zāles augšanu bruģa starpās?
      Ar zāli vairāk jācīnās tad, ja bruģis izlikts nepareizi – neieklājot vienu no svarīgiem bruģa seguma slāņiem – ģeotekstilu. Tie, kuri bruģēšanas procesā to ir izmantojuši, noteikti būs ieguvēji, jo tad zālei nāksies pārvarēt diezgan nopietnu barjeru. Ja bruģēts pareizi, nepieciešamība to sakopt katru sezonu nebūs tik aktuāla – to varēs darīt, iespējams, pat reizi trijos gados. Ģeotekstils gan pilnībā nepasargā no sīka zaļuma – vēja un putnu nestas sēkliņas mēdz iesēties un izaugt smiltīs, ar ko aizpildītas spraugas.
    3. Ko iesākt ar sūnām?
      No tām var atbrīvoties tāpat kā no zāles un nezālēm, taču var šādam bruģim uzmest māksliniecisku aci un novērtēt citādi – dažkārt sūnzaļais rūtojums ir nevis vizuāls defekts, bet gan efekts, kas piešķir bruģim zināmu šarmu. 
    4. Kāds ir vienkāršākais bruģa tīrīšanas veids?
      Tīrīšana ar ūdens augstspiediena mazgātāju. Būvmateriālu veikalos tie ir plaši pieejami un mājsaimniecībās bieži tiek izmantoti šādam un līdzīgiem mērķim. Ar to tīrot, bruģa izskatu patiešām var uzlabot, tomēr ideālu bruģa tīrību ne vienmēr izdodas panākt – vietām nezāles no bruģa starpām izskalosies, bet citviet būs palikušas. Taču šis ir pieejams mazgāšanas veids pat tad, ja mājās ierīces nav – augstspiediena mazgātājus ir iespējams nomāt.
    5. Ar ko atšķiras bruģa mazgāšana, ko piedāvā šāda pakalpojuma sniedzēji?
      Profesionāļi, veicot bruģa tīrīšanu, parasti izmanto jaudīgāku tehniku ar spēcīgu benzīna dzinēju. Bruģi var mazgāt gan ar tīru ūdeni, gan ar tam pievienotu videi nekaitīgu tīrīšanas līdzekli. Tas gan bieži vien nemaz nav nepieciešams – profesionāļi, kuru rīcībā ir kvalitatīva tehnika, var veiksmīgi tikt galā, izmantojot tikai ūdeni. Viss, kas viņiem nepieciešams, – lai saimnieks nodrošina ūdens padevi bruģa mazgāšanas iekārtai. 
    6. Kas notiek ar iztīrītām bruģa spraugām?
      Tīrot bruģi, līdz ar zāli, nezālēm, sūnām no bruģa starpām tiek izskalotas arī smiltis. Tas nozīmē, ka būs nepieciešams spraugas atkal piepildīt. Vislabāk izmantot skalotas smiltis, kas paredzētas tieši bruģa starpu aizpildīšanai.  
      Jāņem vērā, ka nav ekoloģiska līdzekļa, ko sabērt spraugās, lai tur nemaz neaugtu zāle. Ar ķīmiju, protams, var iznīcināt jau izaugušu nezāli, taču tas netraucēs iesēties jaunām sēkliņām, un jebkāda nezāļu inde vidē, kur mīt mazi bērni un mājdzīvnieki, nav droša. Turklāt šīs vielas bojā arī pašu bruģi. Tomēr ir viens nekaitīgs ilgtermiņa risinājums, kas neļauj aizaugt bruģa spraugām, – kad iztīrītas no zāles un smiltīm, tās var rūpīgi aizbetonēt. Šī gan ir darbietilpīga un dārga metode (ja aicina profesionāļus, aptuvenās izmaksas var sasniegt 15 eiro par kvadrātmetru).  
    7. Kā bruģi atbrīvot no traipiem?
      Visgrūtāk ir iztīrīt eļļas traipus. Var mēģināt dažādas metodes, tomēr prātīgāk būtu uzticēties profesionāļiem. Piemēram, viena no metodēm, ir traipa izdedzināšana un tai sekojoša traipa vietas pēcapstrāde. Vēl viens veids ir izmantot sālsskābi, un arī šajā gadījumā nevajadzētu darboties uz savu roku, jo tas ir gan veselībai bīstami, gan arī var nodarīt kaitējumu. Sālsskābe bruģi var izēst, un eļļas traipa vietā izveidosies cits – nu jau balts – traips. Jāņem vērā, ka, cīnoties ar traipiem, iegūt pilnīgi tīru bruģi ir gandrīz neiespējami – lai arī mazāk, traipa vieta tomēr paliek pamanāma.  
    8. Cik maksā bruģa tīrīšana?
      Bruģa kopšanu ar profesionālu tehniku piedāvā daudzi uzņēmumi (cleanyou.lv, cleanline.lv, tirisanasdarbi.lv, greengarden.lv un citi). Privātmājas teritorijā bruģa sakopšana (atkarība no tā stāvokļa) var izmaksāt aptuveni 3 eiro par kvadrātmetru. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē