Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva
Konsultē Guna Bīlande, veselības atjaunošanas un izglītības centra ReCure dibinātāja.
Ziedu ēšanas tradīcija ir zināma pasaulē jau tūkstošiem gadu, bet pēdējos gados tā Eiropā kļuvusi īpaši populāra, jo cilvēki meklē arvien jaunas iespējas, kā uzturā iekļaut vairāk dabisku un veselīgu produktu. Ēdienu gatavojot, ziedus var izmantot dažādi. Vispopulārākais veids, kā tos lietot, ir ēdiena dekorēšana – visbiežāk ar ziediem rotā saldos ēdienus un konditorejas izstrādājumus, ļoti labi tie piestāv arī dažādiem zaļajiem salātiem. Ir arī ziedi, kurus pikantās garšas dēļ pievieno dažādām marinādēm, gaļas ēdieniem, zupām, dārzeņu salātiem un komnserviem. Ēdamos ziedus liek klāt arī biezpienam un omletei – lai iegūtu neparastāku garšu. Tāpat lieliska ideja ir ēdamos ziedus pasniegt kopā ar sviestmaizēm vai pat burgeriem. Ļoti dekoratīvi izskatās ziedi, kas iesaldēti ledus kubiciņos, – tos var pievienot kokteiļiem.
Ēd tikai un vienīgi tos augus, kurus labi pazīsti un par kuriem droši zini, ka tie ir ēdami.
Lielisks papildinājums ēdienam ir kabaču un ķirbju ziedi, īpaši iecienīti tie ir spāņu un itāļu virtuvē, kur šos ziedus pievieno zupām, pasniedz pildītus, liek tortiljās, panē, cep, marinē. Tiem piemīt viegla kabaču un ķirbju garša. Lieliska piedeva ēdieniem ir arī zirņu ziedi, salātos labi iederēsies rukolas, sinepju un redīsu ziedi.