• Neatved mājās blaktis! 6 jautājumi par gultas blaktīm

    Māja
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    21. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Africa Studio / Shutterstock
    Pie ceļošanas paradumiem Eiropā varētu ieviesties jauns – blakšu pārbaude. To niezošie kodumi ir nieks, salīdzinot ar iespēju blaktis pārvest mājās, jo tās iznīdēt ir grūti! Noskaidrojam, kā rīkoties.

    Konsultē Janis Grende, SIA Dezinfa vecākais kaitēkļu kontroles tehniķis

    Jāsāk ar to, ka blaktis īsti neinteresē ne izglītības, ne ienākumu un īsti pat ne tīrības līmenis. Tās var ieperināties arī sniegbaltos palagos pie inteliģentiem, turīgiem un tīrīgiem cilvēkiem. Arī Latvijā beidzamajos gados pat desmitkārtīgi pieaudzis izsaukumu skaits uz dzīvokļiem, kur lūdz iznīdēt blaktis. 

    6 jautājumi par gultas blaktīm

    1. Kas ir gultas blakts?
      Maza, apmēram puscentimetru gara, brūna vabolīte, kas pārtiek no zīdītāju asinīm – paēdusi tā kļūst tumšāk brūna. Dienā blaktis guļ, bet naktīs, sajutušas mūsu izelpoto ogļskābo gāzi, dodas dzīrot. Blaktis strauji vairojas – ik dienas dēj gaišdzeltenas oliņas, kas pēc tam pārvēršas par nimfām un, pirms kļūt par pieaugušu blakti, vairākas reizes nomaina čaulu. 
    2. Kur tās visbiežāk mitinās?
      Visbiežāk gultās, to koka konstrukcijās, šķirbās un matraču šuvēs, taču arī citās mēbelēs, salaiduma vietās aiz tapetēm, pie grīdlīstēm, aiz gleznām, elektrības kontaktligzdās, dažādās mājas ierīcēs. 
    3. Kur tās var iegūt?
      Ceļojot – viesnīcās un hosteļos, kur tās iemitinājušās, transportā. Jā, tās diemžēl var mitināties arī labās viesnīcās. Blakti var nepamanīt, jo tā var ieritināties apģērba krokā vai ielīst koferī, un arī blakts kodienu sākumā var nepamanīt. Blaktis var iegūt arī, iegādājoties lietotas mēbeles. 
    4. Kā saprast, ka mājās ieviesušās blaktis?
      Ja pamosties sakosts – uz ķermeņa ir sīkas, sārtas pumpiņas, kas niez (tiesa, ir cilvēki, kam pret blaktīm alerģijas nav, un viņi to kodumus pat nepamana). Uz gultasveļas, iespējams, būs palikuši sīki, brūni punktiņi no asins traipiem, bet gultā un uz matrača – melni vai brūni plankumi no blakšu izkārnījumiem. Šur tur var būt redzamas vieglas, gaišas čauliņas – tā ir nimfu nomestā āda. Ja ieraugi mazu, brūnu vabolīti ābola sēkliņas lielumā – tā ir blakts! 
    5. Kā no tām izsargāties?
      Viesnīcās pievērs uzmanību gultai – pacel matraci, apskati palagus (raksturīgie brūnie punktiņi gan parādās tikai no rīta pēc blakšu ballītes). Katrā ziņā, ja pamani šos plankumiņus, šajā viesnīcā noteikti nevajadzētu palikt! 
      Demokrātiskākos hosteļos un svētceļnieku alberģēs dažkārt ceļotāji lieto speciālu līdzekli (Francijā, piemēram, nopērkams pretblakšu līdzeklis Clako punaises de lits), ar kuru appūš iepriekš plastmasas maisā ievietotu somu – lai tajā neierāptos blaktis. 
      Pārrodoties mājās pēc ceļojuma, rūpīgi izpurini somu, izmazgā drēbes (ja iespējams, vismaz 50 grādu temperatūrā), nenes visu uzreiz guļamistabā. 
      Pērkot kaut ko antikvariātā, pārbaudi mēbeļu salaiduma vietas un rūpīgi apskati mantas, ko vēlies iegādāties, vai tur nav blakšu atstāto plankumu!
    6. Ko iesākt, ja ieviesušās blaktis? 
      Ir dažādas tautas metodes – blaktis sasūc ar jaudīgu putekļu sūcēju, mēbeļu salaiduma vietas apstrādā ar tvaika gludekli, blakšainos priekšmetus tur saldētavā, mājās likvidē iespējamās blakšu slēptuves utt. Ir arī nopērkami dezinfekcijas līdzekļi (piemēram, Dihlofoss, Cobra, Defix). Taču to iedarbība ir diezgan vāja, un var beigties ar to, ka blaktis pāriet uz citu istabu, un ar tām tikt galā būs vēl grūtāk. Daudz nepalīdzēs arī mazgāšana un tīrīšana, jo blaktis mēdz dzīvot arī supertīrās telpās! Efektīvākais risinājums ir profesionālo kukaiņu iznīdētāju pakalpojums. Tādus pakalpojumus piedāvā vairākas firmas: Pest Baltic (pestbaltic.lv), Pelias (pelias.lv), Dezinfa (dezinfa.lv), Dezcontrol (dezcontrol.lv) un citas. Nereti ar vienu reizi nepietiek, jo izšķiļas nākamā paaudze, un indētāji jāsauc atkārtoti. 

    Zini! Paēdusi blakts bez ēšanas var izdzīvot pat gadu! 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē