Kā pagatavot nātru vircu?
Soli pa solim:
1. Sagriez vai sapļauj nātres.
2. Saulainā vietā novieto plastmasas, koka vai emaljas trauku. Visātrāk rūgšana notiks koka traukā.
3. Trauku aptuveni 2/3 no tā tilpuma piepilda ar sasmalcinātām nātrēm, tās nesablīvējot.
4. Nātres pārlej ar lietus vai citu ūdeni. Uz 1 kg nātru lieto 10 litrus ūdens. Jārēķinās, ka rūgšanas procesa laikā pāri malām var smelties vircas putas, tādēļ vismaz 20 cm līdz trauka augšpusei jāatstāj brīvi.
5. Lai traukā neiekļūtu svešķermeņi, tam uzliek sietu vai vāku, to hermētiski nenoslēdzot.
6. Vismaz reizi dienā trauka saturs kārtīgi jāapmaisa.
7. Atkarībā no gaisa temperatūras rūgšanas process ilgst 10–14 dienas. Citām nezālēm rūgšanas laiks ir ilgāks – līdz pat 4 nedēļām.
8. Kad šķidrums kļuvis tumšs un pārstājis putot, virca ir gatava.
9. Ja vircu nav plānots izlietot tuvākajās dienās, tā jānovieto vēsā un tumšā vietā, piemēram, pagrabā.