• Miskantes – rudens dārza karalienes, kas zied līdz pat decembrim

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ryoheim91 / Shutterstock
    Šīs līganās graudzāles tiešām ir īstas rudens karalienes! Protams, arī molīnijas oktobrī lieliski izrādās, taču miskanšu uznāciens rudens pusē tieši sākas, un ar savu plīvojošo skaru karogu tās soļo graudzāļu priekšgalā.

    Raksts no žurnāla Lauku Māja arhīva

    Konsultē Vita Puka, agronome stādaudzētavā Blīdene.

    Grūti iedomāties izturīgāku un pieticīgāku par ziemcieti. Slimības un kaitēkļi graud­zālēm neuzbrūk. Atšķirībā no puķēm, kas krāšņumu izrāda ziedot, graudzāles savu skaisto lapu dēļ ir dekoratīvas visu sezonu, daudzas arī ziemā. Tās prasa minimālu aprūpi. Vairums aug vienā vietā gadu desmitiem. Galu galā, savvaļā tā arī notiek – graudzāles aug pļavās, prērijās un sargā augsni no erozijas.

    Latvijā mainās klimats – agrāk jau septembra beigās, oktobrī uznāca sals un miskantes vienkārši nepaspēja izziedēt un parādīt savu krāšņumu, bet tagad miskantes zied pat līdz decembrim, mainās un tikai pieņemas savā krāšņumā.

    Kas ir svarīgi, lolojot miskantes?

    • Der parasta, labi drenēta dārza zeme. Ja ir smags māls, būtu labi pirms graudzāļu stādīšanas to padarīt vieglāku, sajaucot ar smiltīm vai smalku granti, vai neitralizētu kūdru. 
    • Podiņos nopirktās miskantes dārzā var izstādīt visu laiku, pat oktobrī un novembrī, kamēr vien zeme nav sasalusi. Galvenais – lai pagūst līdz ziemas salam iesakņoties.
    • Podos tās pārziemo ļoti slikti – tas vienīgais asniņš, kurš palicis, izsalst.
    • Miskantes agri pavasarī jānogriež līdz ar zemi, tad ceram pa vidu neveidojas tukšums. Ja pavasarī atstāj augsti nogrieztus stublājus, jaunajiem dzinumiem gribas nākt ārā gar cera malām, nevis viducī.
    • Pavasarī, pirms sākuši attīstīties jaunie dzinumi, graudzāles dala un pārstāda, taču tikai tad, ja vajag. Vajadzība parasti saistīta ar to, ka gribas graudzāli pārcelt uz citu vietu vai arī kāds palūdzis tādu pašu graudzāli kā tev. Taču sadalīt lielu miskantes ceru, nav vienkārši, kādreiz jāņem talkā pat zāģis un cirvis, cik ļoti cieši saknes saaugušas. Mans padoms: ja graudzāli grib dalīt, tas jādara otrajā trešajā augšanas gadā, varbūt vēl ceturtajā, bet ne vēlāk.
    • Graudzāles dala jūnija sākumā vai vidū, kad no zemes izlīduši jaunie dzinumi. Otrs variants – lielo graudzāles ceru rudenī izrok, tad uz lauka pierok (tāpat kā rudenī nopirktos augļu kociņus), uzberot uz saknēm aptuveni 15 centimetru biezu augsnes kārtu. Martā, kad zeme atkususi, to no pieraktā cera norauš, ceru nes siltumnīcā, dala pa saknītei, stāda podiņos un audzē. Aukstumā mazulīšus nedrīkst likt, jātur siltumnīcā. Šādi graudzāles izdodas savairot, ja vajag daudz. 
    • Nepārmēslo! Citādi graudzāles ātri pāraug un noveco. Pārspīlēt ar graudzāļu piebarošanu nevajag. Ja ir mālaināka vai smilšaināka augsne, tad mēslojumu (komplekso granulās, piemēram, NPK 12–8–16) iedod pavasarī (aprīlī), kad augu vecās lapotnes nogrieztas līdz zemei, lai atbrīvotu vietu jaunajiem dzinumiem un ātri dabūtu zaļo masu. Vasarā nemēslo! 

    Kur nopirkt stādus?

    • Stādaudzētavā Blīdene.
    • Stādaudzētavā Ozoli.
    • Kokaudzētavā Bulduri.
    • Stādaudzētavā Puķu lauki.
    • Stādaudzētavā Baižas.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē