• Mežs uz Rīgas jumta. Ar ceļamkrānu uz astoto stāvu paceļ vairāk nekā 50 koku!

    Dārzs
    Lauma Lūse-Kreicberga
    5. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no personiskā arhīva
    Pašā galvaspilsētas vidū, uz tirdzniecības centra Galleria Riga jumta, tapis unikāls dārzs ar eglēm, priedēm (garākā ap 8 m augsta), sūnām un mētrām. Iespaidīgo projektu izdevies realizēt ļoti ātri – mēneša laikā.

    Jumta dārza idejas autors ir uzņēmuma Herbary īpašnieks Māris Kreilis, bet tā tapšanā piedalījušies Labie koki Edgara Neilanda vadībā un dārzu veidotāja Ieva Use-Cimmermane ar saviem domubiedriem. 

    «Radīt šo dārzu bija milzīgs izaicinājums vairāku apstākļu dēļ, galvenokārt – tieši raugoties no drošības viedokļa. Jāatzīst, sākotnējā iecere bija plašāka nekā gala bilde, taču, sekojot ēkas būvinženiera norādēm, kurš aprēķināja pieļaujamās slodzes, tika izvēlēti mazāki un vieglāki koki, kas tika novietoti uz balsta kolonnām. Papildus zem koku puduriem izvietoti metāla sieti, lai izlīdzinātu slodzi,» norāda Māris Kreilis. «Parasti pirms stādīšanas kokus nesveram, bet te bija jānosver katrs koks, substrāts, šķelda – gan sausā, gan salietā veidā –, lai pārliecinātos realitātē par maksimālo svaru,» uzsver Edgars Neilands. 

    «Nākamais izaicinājums bija, kā to visu dabūt uz jumta 8. stāvā, jo atrodamies pašā Rīgas sirdī,» stāsta Māris Kreilis.

    Vairāk nekā piecdesmit koku, kas tika atvesti četrās lielās mašīnās, uz jumta tika nogādāti ar ceļamkrānu nakts laikā.

    «Bet pēc tam tie bija jāpārvieto ar rokām, līdz ar to tas bija arī fiziski liels izaicinājums,» uzsver Edgars Neilands. Ieva Use-Cimmermane atceras, ka kopumā tonakt strādājuši septiņpadsmit cilvēku, darbs sācies vienpadsmitos vakarā un beidzies pulksten 6.23. «Brīdī, kad sešdesmit metru garā strēle ar pirmo koku pacēlās virs 8. stāva jumta, mana sirds gavilēja un bira prieka asaras. Kad pēc daudzām naktī nostrādātām stundām pār Rīgas jumtiem ausa saule, mums visiem bija vārdiem neaprakstāms gandarījums.»

    «Pateicoties visu iesaistīto pušu atsaucībai, komandas drosmei, neatlaidībai un saliedētībai, uz viena no Rīgas plakanajiem, karstajiem jumtiem ir radīts neliels parks. Tagad lielākais izaicinājums kokiem būs vētrā nenolūzt, jo augšā vējš ir daudz spēcīgāks nekā uz zemes, kā arī neizdegt karstajā saulē, jo tveice uz jumta ir milzīga. Lai gan esam pievienojuši šķeldu, kas ir mitrumu saturoša, substrāts ir diezgan plāns, tāpēc īpaši svarīga ir laistīšanas sistēma. Nākamais uzdevums ir pamanīt kaitēkļus vai kādas izmaiņas dārzā un tās novērst,» norāda Edgars Neilands. 

    Ieva Use-Cimmermane ar palīgiem ir iestādījusi atraitnītes, ko pēc noziedēšanas nomainīs vasaras puķes. Ieva atzīst, ka dārzā bijusi vēlme tikai mazliet pēc krāsu pieskāriena, vairāk pēc viegluma, gaisīguma, plīvošanas vējā un augu gozēšanās saulē. «Tāpēc ir izvēlētas puķes ar mežģīņu efektu – verbēnas, gauras, stepju līgas, miskantes.»

    Dārzs ir radīts vienai sezonai, un Edgars Neilands jau tagad paredz, ka augiem aklimatizēties vēja, saules un karstuma apstākļos būs grūti. «Skaidrs, ka kokiem tas ir milzīgs stress, un mēs nezinām, kādā stāvoklī tie būs pēc šīs sezonas. Jo karstais jūlijs un augusts vēl tikai priekšā! Taču rēķināmies, ka var būt kā pēc kaujas – ar kritušajiem līdz pat 10–20 procentiem, un tie, kas izdzīvos, būs saguruši. No otras puses, tas ir tā vērts!» 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē