• Meža ogas dārzā? Tas ir iespējams!

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    15. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Nata Naumovec / Shutterstock
    Ja kazenes, mellenes, brūklenes, lācenes un dzērvenes vajadzētu spaiņiem, protams, bristu vien mežā, bet tev jau tikai priekam, garšai un veselībai. Tad iestādi meža ogas savā dārzā! Noskaidrojam, kā to darīt!

    Ja grasies iet uz mežu un sarakt tur mellenājus un brūklenājus stādīšanai dārzā, nāc vien atpakaļ. Savvaļas augus tieši no meža dārzā, protams, var stādīt un tie augs, bet nesalīdzināmi brangāku ražu iegūsi no speciāli audzēšanai dārzā selekcionētajām šķirnēm. Ja augs pārdošanā ir konteinerā – vari to pirkt un stādīt pat tagad. 

    Tomēr ar lāpstu līdz mežam aiziet vari gan, lai saraktu meža augsni – tā lieti noderēs, lai ielabotu dārzā vietu, kur stādīsi mežam piestāvošo ogu stādus. Tas arī ir galvenais priekšnoteikums meža ogu audzēšanai dārzā: pareiza augsnes izvēle un iestādīšana. Nepietiks, ja izkašāsi dārzā bedrīti, ieliksi tajā no podiņa izņemto augu, novēlēsi labu veselību un rīt ar groziņu nāksi pēc ogām. Zini, tā nekas nesanāks, jo augsne stādiem jāsastrādā dziļi un plaši. 

    Pieredze rāda, ka vilšanos bieži vien sagādā importa stādi. Jā, tiem ir košas un vilinošas bildes un solījumi, tomēr ārzemju freilenēm Latvijas ziemās plānajās balles kurpēs salst kājas, un siltos kažociņus tās no aizjūras arī nav līdzi paķērušas, tādēļ pavasarī ir pagalam. Lai nu kas, bet stādi Latvijas dārziem noteikti jāizvēlas no Latvijas stādaudzētāju piedāvājuma!

    Ko tu vari iestādīt? 

    Krūmmellenes jeb zilenes (Vaccinium corymbosum

    • Mellene noteikti būs īstā, ar kuru sākt meža ogu mazdārziņa iekopšanu: tā sāk ražot drīz vien pēc zemenēm, un ogas kā krelles – saujām vien. Kad krūms labi saaudzis, no tā var nolasīt pat piecus kilogramus melleņu, tātad – ir vērts stādīt! 
    • Kāpēc? Mellenēs ir daudz augu olbaltumvielu un ogļhidrātu, tās satur organiskās skābes, kāliju, kalciju, magniju, fosforu un dzelzi. Ja iestāda vairākas šķirnes, ražu var vākt līdz pat salam. Turklāt ogulāja lapojums rudenī pēc salnām kļūst izteikti koši sārts.
    • Kur un kā? Mellenēm patiks augt saulainā vietā, barības vielām bagātā, skābā, caurlaidīgā augsnē. Tai vēlams piejaukt skujkoku mizu mulču, kūdrainai augsnei ieteicams neliels smilts piejaukums, lai augsne labāk iesiltu. Dārziem, kur pavisam maz vietas, derēs šaurlapu krūmmellenes (Vaccinium angustifolium), kam krūms izaug vien 40 centimetru augstumā, un ogas tai krietni līdzīgākas meža mellenēm. Tikmēr krūmmellenes jeb augstās zilenes izaug pusotra metra augstumā. Vēl var meklēt klājeniskās mellenes (Vaccinium scoparium), kas ir tikai 20 cm augstas un labi izskatās puķudobēs. 
    • Meklē! Latvijas apstākļiem labi der ‘Patriot’, ‘Duke’, ‘Bluecrop’ u. c. 

    Kazenes (Rubus caesius)

    • Ejot mežā mellenēs, noteikti gribas apstāties arī pie kazeņu krūma. Dārzā kazenes ir košas ne vien rudens pusē, kad ogas gatavojas saujām vien, bet arī pavasarī, kad tās ziedus sakārto kuplās piramīdās. 
    • Kāpēc? Kazenēm var izmantot gan ogas, gan lapas. Tās stiprina kaulus, nervu sistēmu, sirdi, der mazasinības ārstēšanā. Kazeņu lapas satur A, C un E vitamīnu, organiskās skābes, pektīnvielas, miecvielas. Kazeņu lapu tēja dod daudz vitamīnu, nomierina un palīdz saldi iemigt. Diabēta slimniekiem kazenes pazemina cukura līmeni asinīs un urīnā. 
    • Kur un kā? Arī šī oga dārzā vairs nav svešiniece. Vertikāli augošās kazeņu šķirnes parasti ir ziemcietīgākas nekā stīgojošās kazenes. No labi saauguša krūma var iegūt pat četrus kilogramus ogu.
    • Ja gribi modīgāku šķirni, izvēlies kazenes bez dzeloņiem, tikai zini – ar tām vajadzēs vairāk auklēties, jo tās sliktāk pārziemo, tādēļ tās jāpiesedz: noražojušos dzinumus rudenī izgriež, jaunos pieliec un nostiprina pie zemes ar koka kāsīšiem. Kad sals klāt, kazenes piesedz ar skujām, koku lapām vai salmiem. Kad uzsnidzis sniegs, uzrauš arī to. Pavasarī kazenes atsedz, izņem kāsīšus un kazenes atkal uzsien pie balstiem. 
    • Meklē! Labas šķirnes ir ‘Agavam’, ‘Dirksen’. 

    Dzērvenes (Vaccinium macrocarpon)

    • Arī šīs ogas, iedzīvojušās pastāvīgā vietā gadus četrus, dod bagātīgu ražu. Līdz salnām guļ kā baltas pērles, bet pēc salnām no prieka nosarkst un var saglabāties ceros līdz pat pavasarim.
    • Kāpēc? Dzērvenes ir īsta C vitamīna krātuve, satur arī B grupas vitamīnus, karotīnu, organiskās skābes un pektīnvielas. Bagātīgu ražu var dot pat nelielā platībā, tādēļ saimei pietiks ar pāris kvadrātmetriem dzērveņu. 
    • Kur un kā? Dzērvenēm patiks saulaina, daļēji noēnota, pamitra vieta. Ja tāds stūrītis dārzā ir – sagatavo tur augsni un stādi! Ja gribi iespītēt ļoti, ļoti sausai vietai un audzēt dzērvenes arī tādā – izveido pati savu purviņu: izroc pusmetru dziļu bedri un ieklāj tajā plēvi. Piepildi bedri ar kūdru, kas sajaukta ar melnzemi un mizu mulču. Ja gadīsies sauss laiks, varēsi savu purviņu salaistīt, cik tik vajag. Tomēr nepārspīlē: dubļos dzērvenēm nepatīk, un arī purvos ir vasaras, kad sūnas čaukst no sausuma, bet dzērvenes to spēj izturēt.
    • Meklē! Latvijai piemērotākās ir šķirnes ‘Pilgrim’, ‘Searles’, ‘Stevens’. 

    Brūklenes (Vaccinium vitis-idaea

    • Pieticīgs augs, kas veido 15–35 cm augstus mūžzaļus krūmiņus. No viena saauguša brūklenāja var ievākt vidēji 150 gramu ogu, tātad no kvadrātmetra – kilogramu. Ģimenei pietiks ar 20–30 stādiņiem. 
    • Kāpēc? Ogas satur C vitamīnu, kā arī pektīnvielas, kāliju un mangānu, bet to sēkliņas – omega 3 taukskābes. Brūkleņu lapu tēja palīdz dažādām urīnsistēmas kaitēm. Ogu ievārījums, kā arī svaiga brūkleņu sula palīdz augstas temperatūras gadījumā, veicina ēstgribu un aptur caureju.
    • Kur un kā? Brūklenēm nepieciešama saulaina augšanas vieta līdz pusēna un pietiekams mitruma daudzums, un tām noteikti nederēs smaga un blīva māla augsne. Vislabāk augs līdzenā vietā, patiks, ja augsnei pievienos skābu kūdru.
    • Meklē! Ieteicamās šķirnes ir ‘Koralle’, ‘Jūlija, ‘Rubīna Lāse’, ‘Salaspils Ražīgā’. 

    Lācenes (Rubus chamaemorus)

    • Tā ir īsta delikatese, kas jūlijā jāmeklē Latvijas purvos, bet bagātīgu ražu dārzā izaudzēt neizdosies. Arī purvos šīs ogas jālasa pa vienai, tādēļ mājās tās vari stādīt ar domu, ka šis dārza stūris būs ierakstīts tavā vietējā sarkanajā grāmatā. 
    • Kāpēc? Lāceņu ogas satur organiskās skābes (citronskābi un ābolskābi), karotīnu un C vitamīnu, daudz minerālvielu un pektīnvielu, arī miecvielas un krāsvielas. Ziedēšanas periodā var ievākt arī lapas un ziedus, tēju lieto pret cingu, gremošanas traucējumiem, saaukstēšanos, pret drudzi, tuberkulozi.
    • Kur un kā? Lācenes joprojām ir tikai savvaļas ogas, tādēļ to stādus nopirkt nevar. Ja tomēr spītīgi gribi pamēģināt lācenes audzēt savā dārzā, būs vien stādmateriāls jānes no meža. Tikai atceries: neiekāro īpaši aizsargājamās dabas teritorijās augošus stādus! Labāk stādmateriālu meklē pavasarī – paņem dažus spraudeņus no vīrišķajiem, dažus – no sievišķajiem augiem (puikām ziedi lielāki, meitenēm – mazāki). Tev vajadzīgi sakneņi 10 cm garumā ar snaudošiem pumpuriem. Stādi augsnē, regulāri mitrini un gaidi, lai aug. Savukārt rudenī vari mēģināt iesēt lāceņu sēklas: ja krietni čubināsi, pavasarī tev jau būs savi lāceņu dēsti. Lācenēm patiks saulaina vai daļēji ēnaina vieta, tām patiks augsnē iestrādāta sūnu kūdra, slāpekļa mēslojums. Lācenēm vajadzīgs mitrums un rūpīga sargāšana no pavasara salnām. 
    • Meklē! Kādā tuvējā purvā. 

    Ziemeļu kaulenes (Rubus arcticus)

    • Šīs ogas ir ļoti līdzīgas savvaļas lācenēm, tikai tām ir sarkanas ogas un tās dēvē par dārza lācenēm. Šie augi savulaik auguši arī Latvijas purvos, bet nu ir liels retums. Gan lapas, gan ogas ir dekoratīvas, tādēļ tās var stādīt pat puķudobē.
    • Kāpēc? Ogās ir ļoti daudz C vitamīna, tajās ir arī karotīns, minerālvielas, organiskās skābes un cukurs. No dārza lācenēm var ne tikai pagatavot ļoti garšīgu ievārījumu, marmelādi, kompotu vai sīrupu, bet arī saldēt. Ilgāku laiku saglabājamas vēsā vietā, nenoslēgtā traukā, pārlietas ar ūdeni. 
    • Kur un kā? Derēs gaiša, no vēja pasargāta vieta, tomēr pusdienu saulē bez vēja pūsmas tai nepatiks. Vēlams stādīt vismaz divu šķirņu augus, lai tie savā starpā draudzīgi apputeksnētos. Dobe jānosedz ar mulču. Ziemā jāpiesedz nav, jo sals tām nedara sliktu, arī kaitēkļiem un slimībām ziemeļu kaulenes neinteresē. 
    • Meklē! Latvijai piemērotākās šķirnes – ‘Pima’, ‘Astra’, ‘Aura’, ‘Kaanso’. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē