• Meklēju palīgu mājas uzkopšanā! Cik tas maksā un kas jāņem vērā?

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    30. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: New Africa / Shutterstock
    Dzīvē var pienākt brīdis, kad visu vari, bet vairs negribi, bet varbūt arī nevari. Tad tavu māju var uzkopt arī kāds cits – uzkopšanas serviss vai palīgs, kas tīra māju. Kas jāzina, ja vēlies atrast palīgu mājas uzkopšanā?

    Mājkalpotāja ir ne sevišķi skaists vārds, bet tas nemaina lietas būtību – ir vajadzīgs kāds, kurš vismaz daļēji atvieglo visu to, ko dēvējam par mājas soli. Šaustīt sevi par tēmu kā tad es pati nevarēšu iztīrīt savu māju ir lieki. Un iemesli, kādēļ izlemjam par labu palīgam, var būt visdažādākie. 

    Kur meklēt palīgu?

    Lūk, šis ir viens no vissvarīgākajiem jautājumiem: kur gan atrast labu palīgu mājas uzkopšanai? Jo tas nav tikai stāsts par perfekti izmazgātām grīdām, bet arī par svešu cilvēku, kurš ienāks tavā privātajā telpā. Tātad par drošību un zināmu diskrētumu no palīga puses un uzticēšanos – no tavas. 

    • Divi populārākie veidi, kā tikt pie palīga, – izmantot profesionālu uzkopšanas firmu pakalpojumus vai arī atrast šo cilvēku, vaicājot pēc draugu un paziņu ieteikumiem. Interneta meklētājā, ierakstot vārdu savienojumu dzīvokļa, mājas uzkopšanas pakalpojumi piedāvājumu klāsts ir gana plašs. Protams, ir firmas, kas nodarbojas tikai ar komerctelpu uzkopšanu, bet gana daudz arī to, kas dodas mājās pie klienta, lai iztīrītu kaut vai tikai vienistabas dzīvokli. 
    • Vērts pievērst uzmanību jau pašai uzņēmuma mājaslapai – cik skaidri saprotama, ērta un pārskatāma tā ir, kādi saziņas veidi norādīti – vai vari piezvanīt un uzdot visus interesējošos jautājumus. Piemēram, kādi tīrīšanas līdzekļi tiek izmantoti, kādos laikos pieejams pakalpojums, kā tiek aprēķinātas izmaksas un ko īsti ietver pati uzkopšana, piemēram, vai papildus virtuves virsmu tīrīšanai tiks iztīrīts arī ledusskapis, vai tiks tīrīta kaķa tualete vai sakopta terase.
    • Jāņem vērā, ka, izvēloties uzkopšanas firmas pakalpojumus, pie jums katru reizi var ierasties cits cilvēks, savukārt, izšķiroties par labu individuālam mājkalpotāja pakalpojumam, tas vienmēr būs viens un tas pats cilvēks, ar kuru laika gaitā veidojas ciešāka saikne un kura darba kvalitāte ir zināma. 
    • Otrs veids – aptaujāt paziņas, kuri jau izmanto mājas uzkopšanas pakalpojumu. Bieži vien tieši tā izdodas atrast sev palīgu – kāds var ieteikt vai nu savu esošo mājkalpotāju, vai bijušo, ar ko reiz bijusi laba sadarbība. Ja uzticies šā cilvēka vērtējumam, vari sazināties ar ieteikto palīgu, piedāvāt satikties, pastāstīt par veicamo darba apjomu.
    • Vēl viens veids, kā atrast sev palīgu, – ievietot sludinājumu vai nu sociālajos tīklos, vai sludinājumu portālā. Uzrunājot mājkalpotāju, kas piedāvā savus pakalpojumus sociālajos tīklos, nevajag kautrēties jautāt atsauksmes – ne obligāti tai jābūt ieteikuma vēstulei, tā var būt arī iespēja sazināties ar citiem klientiem un saņemt viņu vērtējumu. 

    Cik maksā mājokļa uzkopšana?

    • Uzkopšanas firmu mājaslapās bieži vien jau ir norādītas konkrētā pakalpojuma izmaksas – tā saukā bāzes cena. Piemēram, vienreizēja vienistabas dzīvokļa (istaba, virtuve, vannasistaba un koridors) tīrīšanas izmaksas – 39,50 eiro. Ja vēlaties pakalpojumu izmantot regulāri, var tikt piemērota atlaide – jo biežāk (reizi nedēļā, reizi divās nedēļās, reizi mēnesī) pakalpojums tiek izmantots, jo lielāka atlaide. Cena tiek aprēķināta, ņemot vērā istabu un vannasistabu skaitu mājoklī. Šāda uzkopšana ir līdzīga tai, ko cilvēks pats veic reizi nedēļā: virsmu tīrīšana, paklāju izsūkšana ar putekļsūcēju, grīdu mazgāšana, spoguļu notīrīšana. Papildus klients var izvēlēties vēl citus uzkopšanas pakalpojumus, piemēram, logu tīrīšanu, kas maksā no 2,50 eiro par kvadrātmetru, cepeškrāsns tīrīšanu – ap 10 eiro, ledusskapja tīrīšanu – ap 14 eiro vai balkona uzkopšanu – aptuveni 20 eiro, vai vēl kādu citu uzkopšanas pakalpojumu no piedāvātā klāsta.
    • Otrs, daudz populārāks variants, kā tiek aprēķināta cena, – nevis vadoties pēc istabu skaita, bet ņemot vērā telpu platību. Vairākas uzkopšanas firma savās mājaslapās piedāvā ērtus aprēķinu kalkulatorus, kur, ievadot mājokļa kvadrātmetru skaitu, tiek aprēķinātas potenciālās izmaksas.
    • Atsevišķu tīrīšanas uzņēmumu mājaslapas piedāvā tikai izmaksas par kvadrātmetru, piemēram, 0,60 eiro, bet tas neļauj noskaidrot, kas tieši par jūsu sešdesmit centiem par kvadrātmetru tiks paveikts. Turklāt katrai firmai var atšķirties standarta un papildu piedāvājums: viena vannasistabas sienu tīrīšanu piedāvās jau kā papildu pakalpojumu, savukārt citai tas ietilps pamata piedāvājumā. Tādēļ ir vērts veltīt laiku, lai salīdzinātu vairākus piedāvājumus.
    • Savukārt individuālo uzkopēju pakalpojumu cenas: no 40 eiro par 60–80 kvadrātmetru lielu dzīvokli un no 50 eiro par 150–170 kvadrātmetru lielas mājas tīrīšanu. Tiekoties pirmoreiz, tiek noskaidrotas, kādas ir vēlmes. Iknedēļas uzkopšanā ietilpst horizontālo un vertikālo virsmu tīrīšana, grīdas, vannasistabas – izlietnes, tualetes tīrīšana. Virtuves sienu, vannasistabas flīžu, šuvju, lampu tīrīšana tiek veikta, par to vienojoties atsevišķi. Viena stāva mājas tīrīšanai nepieciešamas apmēram trīsarpus stundas, divstāvu – piecas stundas. 
    • Bieži vien mājokļa tīrīšanas uzņēmumi jau norāda pieejamos laikus, kad iespējama mājokļa tīrīšana, – var izvēlēties gan dienu, gan to, cikos jums būtu visērtāk, piemēram, brīdī, kad neviena nav mājās, vai tieši pretēji – vēlaties būt klāt, kad tiek veikta uzkopšana. Līdzīgi ir, arī izmantojot mājkalpotājas pakalpojumus. Ja ir kādas telpas, kam tīrīšana nav vajadzīga, dariet to zināmu. Arī noskaidrojiet, kādi tīrīšanas līdzekļi – ķīmiskie vai ekoloģiski – tiks izmantoti mājokļa uzkopšanā, vai, veicot tīrīšanu, tiks izmantoti jūsu sadzīves tehnika, piemēram, putekļsūcējs un tīrīšanas līdzekļi, vai arī mājkalpotāja strādā ar saviem līdzekļiem un tehniku. 

    Juridiskie aspekti

    • Ja tiek izlemts par labu uzkopšanas firmai, līgums par veicamajiem darbiem, laiku, vietu, samaksas kārtību un summu, līgums visbiežāk tiks parakstīts, jau aizpildot pieteikuma formu. 
    • Savukārt, ja pakalpojumu sniedz individuālā uzkopēja, ieteicams vienoties rakstveidā – kas ir līguma priekšmets, kāda ir samaksa un kā tiks risināti strīdus jautājumi (ierasti – civiltiesiskā kārtībā). «Līdz šim neesam saņēmuši sūdzības vai snieguši konsultācijas strīdus situācijās, kas radušas saistībā ar mājokļa uzkopšanas pakalpojumu, tomēr, izvēloties pakalpojuma sniedzēju, aicinām izvēlēties tādu, kas ir saimnieciskās darbības veicējs – juridiska persona vai individuāls komersants. Sastādot līgumu, vienojieties par pakalpojuma sniegšanas biežumu, vietu, laiku un specifiku – kas tiek darīts vai kas netiek darīts, kāda ir pakalpojuma samaksa un kā notiek norēķināšanās par pakalpojumu. Ja par pakalpojumu tiek maksāts skaidrā naudā, pretī jāsaņem stingrās uzskaites čeks vai maksājumu apliecinošs dokuments, vai var veikt maksājumu uz bankas kontu par konkrētiem pakalpojumiem. Šajā gadījumā patērētāju aizsargā patērētāju tiesību aizsardzības normas, un, ja rodas problēmas, pakalpojuma saņēmējs var justies aizsargāts, piemēram, vērsties PTAC. Ja vienošanās ir tikai mutiska, patērētājs ir daudz mazāk aizsargāts un negodprātīgas rīcības gadījumā būtu jāiesaista policija,» norāda Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. 
    • Brīdī, kad savas mājas atslēgas uzticat svešam cilvēkam, noteikti vērts lūgt personu apliecinošu dokumentu kopijas, kā arī zināt privātpersonas deklarēto un faktisko adresi.  

    Padoms

    Pēc pirmās tīrīšanas reizes vēlams iziet apgaitā pa māju, lai apskatītos, vai viss ir vietā un kādai mantai nav pieaugušas kājas. Dokumentus un vērtslietas vēlams turēt aizslēgtā skapītī, kur nav iespējams tik viegli tikt klāt. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē