• Meklējot ideālo pannu

    Māja
    Zanda Jankevica
    8. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jo piemērotāka panna, jo garšīgāks izdodas ēdiens. Un tas nozīmē tikai to, ka virtuvē noderētu vairāk nekā tikai viena panna. Bet kā izvēlēties, ja piedāvājums ir tik plašs? Konsultē RENĀTE KRAUZE, Arkolat kategoriju vadītāja.

    Ražotāji piedāvā pannas dažādām gaumēm. Vari izvēlēties mazu, piemēram, 20 centimetru diametrā, vai lielu, 30 centimetru diametrā, vai vairākas – citu par citu lielākas: 24, 26, 28 centimetru diametrā. Protams, ir arī vēl lielākas, bet tām mājās diez vai atradīsies piemērota plīts, jo šīs pannas ir paredzētas profesionālai lietošanai sabiedriskās ēdināšanas virtuvēs.

    Seklāka panna derēs ēdiena cepšanai, toties dziļāka būs universāla – tajā varēsi cept, pagatavot sautējumu vai mērci. Grilētu ēdienu cienītājiem noteikti patiks grillpanna – to var pazīt pēc rievām uz iekšējās virsmas. Īpašas pannas ir arī olu un pankūku cepšanai, bet Āzijas ēdienu gatavošanai paredzētas speciālās konusa formas vokpannas.

    Nereti pannām ir noņems rokturis – tā ir liela priekšrocība, jo ļauj izmantot to arī gatavošanai cepeškrāsnī.

    Pannas izgatavo no čuguna, alumīnija vai nerūsējošā tērauda, tās mēdz būt bez jebkāda pārklājuma var ar speciālu pārklājumu, kas arī atšķiras.

    Pannas ar pārklājumu

    Pannas, kurām uzklāj speciālu pārklājumu, izgatavo galvenokārt no alumīnija, dažkārt no nerūsējošā tērauda. Pannas ar pārklājumu ir ērtas mājas virtuvē, jo nav jāizmanto daudz taukvielu un pēc gatavošanas pannu ir viegli nomazgāt, jo parasti ēdiens nepiedeg. Par metāla piederumiem ēdiena apmaisīšanai šādā pannā gan jāaizmirst.

    • Nepiedegošais pārklājums
      Lai nepiedegošo klājumu varētu vieglāk uzklāt un tam būtu labāka saķere, pannas izgatavo no poraina materiāla – alumīnija. Tas vienlaikus strauji sakarst un ātri un vienmērīgi izplata siltumu. Šīs īpašības ir noteicošās, kāpēc pannas ar nepiedegošo pārklājumu iecienījušas saimnieces, kurām patīk gatavot ātri un vienkārši.
    • Keramiskais pārklājums
      Viens no nepiedegošā pārklājuma veidiem, parasti gaišā krāsā. Arī šīs pannas korpuss izgatavots no alumīnija, taču pārklājums veidots no silīcija, oglekļa un skābekļa sakausējuma. Šāds pārklājums ļauj izmantot vēl mazāk taukvielu gatavošanas procesā.

      Tomēr problēma ir tā, ka keramiskais pārklājums ilgstoši nespēj izturēt augstas temperatūras: tas pārkarst, var rasties tumši plankumi, un ēdiens sāk piedegt.
    • Titāna pārklājums
      Pannas, kuru pārklājumam pievienots titāns, ir ļoti izturīgas gatavošanas procesā un ērti kopjamas, taču dārgas. Titāna pārklājums nerada veselībai kaitīgus savienojumus; ja panna ir uzkarsusi, tā ilgi saglabā siltumu.

    Pannas bez pārklājuma

    Pannas bez pārklājuma tiek izgatavotas no čuguna, metāla vai nerūsējošā tērauda. Gatavojot šādās pannās, nepieciešams vairāk taukvielu (un arī zināma pieredze), jo sākotnēji panna mēdz pieraut ēdienu. Toties šī panna kārtīgi uzkarst un cepoties produkts var iegūt kraukšķīgu garoziņu, kas neizdodas pannā ar pārklājumu.

    • Čuguna panna
      Šai pannai ir sena vēsture, un tādas joprojām tiek izmantotas ne vienā vien virtuvē, turklāt gadiem ilgi. Ja pannu pareizi kopj un nenomet zemē (panna var ieplaisāt un salūzt), tā tiešām ir teju mūžīga. Tiesa, čuguna pannai vajadzīgs laiks, lai uzsiltu, toties tā ļoti ilgi uztur siltumu, un šo pannu droši var lietot augstās temperatūrās.
    • Nerūsējošā tērauda panna
      Pannai raksturīgs metālisks spožums. Tērauda pannas izmanto galvenokārt profesionālajās virtuvēs. Tās priekšrocības: ilgi tur siltumu, arī metāla virtuves piederumi tai neko ļaunu nenodarīs. Cepšanai gan vajadzēs samērā daudz eļļas, toties ēdiens var iegūt patīkami kraukšķīgu garoziņu.

    Pannu lietošanas ABC

    Čuguna panna

    Gatavošana

    • Jaunu čuguna pannu ieteicams izkarsēt, piemēram, var ieeļļot, iebērt sāli, likt uz plīts un brīdi pakarsēt.
    • Pirms gatavošanas čuguna pannu vispirms uzkarsē, tikai tad lej tajā taukvielas un pēc mirkļa, kad tās sasilušas, liec iekšā cepšanai paredzēto produktu.
    • Gatavojot ēdienu, nav nepieciešams daudz taukvielu.
    • Čuguns ilgi uztur siltumu, tāpēc siltuma padevi var atslēgt brīdi pirms ēdiena pasniegšanas – ēdiens saglabāsies silts, un tu ieekonomēsi resursus.

    Kopšana

    • Čugunu ir viegli tīrīt, tikai panna vispirms jāatdzesē.
    • Ja ēdiens piekaltis, to vajag atmērcēt, nevis skrāpēt.
    • Tīra un sausa čuguna panna jāieziež ar eļļu vai taukiem. Ja panna sen nav izmantota un vietām parādījusies rūsa, tā jānomazgā, kārtīgi jānoslauka un nedaudz jāietauko.

    Nerūsējošā tērauda panna

    Gatavošana

    • Ēdienu gatavo uz vidējas liesmas ar lielu taukvielu daudzumu, lai izvairītos no produktu piedegšanas un pielipšanas pie pannas.
    • Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt uz karstas plīts virsmas tukšu pannu.
    • Pirms lietošanas panna jāuzkarsē, tikai tad var likt iekšā produktus un gatavot uz vidējas liesmas.

    Kopšana

    • Gatavošanas laikā daži produkti, piemēram, makaroni vai rīsi, izdala cieti. To ir viegli notīrīt ar lupatiņu, kas samitrināta citrona sulā.
    • Neatstāj pannā ēdiena atliekas uz ilgu laiku – tās var izraisīt traipu veidošanos.
    • Nomazgā tērauda pannu ar trauku mazgājamo līdzekli pēc katras lietošanas reizes. Pannu var mazgāt arī trauku mazgājamajā mašīnā.

    Panna ar nepiedegošu pārklājumu

    Gatavošana

    • Pirms pirmās lietošanas reizes nomazgā pannu, noslauki un viegli iezied ar taukvielām.
    • Nekarsē ilgstoši tukšu pannu! Lai novērstu pannas pārkaršanu un paildzinātu nepiedegošā pārklājuma mūžu, pannu ieteicams sildīt uz mazas liesmas.
    • Gatavošanai vajadzīgs pavisam nedaudz (vai nemaz) taukvielu.
    • Gatavo uz sildvirsmas, kuras diametrs ir tāds pats kā pannai vai ļoti līdzīgs.
    • Ēdiena uzsildīšanai vai mērces pagatavošanai izmanto minimālu temperatūru.

     Kopšana

    • Pannu drīkst mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā.
    • Mazgājot ar rokām, nelieto asus priekšmetus, ķīmiskus vai plīts tīrīšanas līdzekļus.
    • Lai pannu ilgāk saglabātu labā darba kārtībā, izmanto tikai koka vai plastmasas piederumus.
    • Neliec karstu pannu aukstā ūdenī!
    • Zemāki siltuma uzstādījumi ne tikai novērsīs pannas pārkaršanu, bet arī ļaus ietaupīt enerģiju.

    Panna ar keramisko pārklājumu

    Gatavošana

    • Pirms lietošanas pannu kārtīgi noskalo ar karstu ūdeni, izmantojot trauku mazgājamo līdzekli un mīkstu sūkli, un ļauj nožūt.
    • Liec pannu uz vidēji karstas plīts virsmas. Ja eļļa sāk dūmot, temperatūra ir pārāk liela.
    • Nepārkarsē tukšu pannu! Ņem vērā – pārkarsēšana var izraisīt pannas deformēšanos.
    • Ēdiena apmaisīšanai un apgriešanai izmanto plastmasas, silikona vai koka lāpstiņas.
    • Nesit karoti pret pannas malu, tā vari sabojāt pannas korpusu un nepiedegošo pārklājumu.

    Kopšana

    • Pēc gatavošanas pannai jāļauj atdzist. Mazgā siltā ūdenī ar sūkli un trauku mazgājamo līdzekli. Neizmanto asas metāla birstes!
    • Nelieto abrazīvos līdzekļus, kā arī līdzekļus, kuru sastāvā ir hlora balinātājs.
    • Neliec karstu pannu zem auksta ūdens – tā var deformēt korpusu vai bojāt pārklājumu.
    • Nav ieteicams mazgāt pannu trauku mazgājamajā mašīnā.
    • Arī pannas ārpuse ikreiz ir kārtīgi jānotīra, jo ar laiku netīrumi piedegs un tad no tiem būs grūti atbrīvoties.

    Kā nopirkt īsto pannu?

    1. Svarīgi, uz kādas plīts virsmas gatavosi. Ja tā nav indukcijas plīts, derēs jebkura veikalā nopērkamā panna. Ja virtuvē ir indukcijas plīts, jāpārliecinās, vai uz pannas iepakojuma ir simbols, kas nozīmē, ka pannu var izmantot uz indukcijas virsmas. Indukcijas plītij piemērota panna derēs arī pārējām plīts virsmām.
    2. Ja meklē universālu pannu, kas derēs gan zivs, gan dārzeņu cepšanai, gan mērču gatavošanai, izvēlies dziļu pannu ar nepiedegošo pārklājumu.
    3. Ja meklē pannu, kas paredzēta vienam ēdējam, turklāt sevišķi neaizraujies ar kulināriju, piemērota būs salīdzinoši sekla, neliela panna.
    4. Ja vēlies iegādāties pannu gaļas gatavošanai, vislabākā būs čuguna vai nerūsējošā tērauda panna – šie materiāli iztur augstas temperatūras un ļauj pagatavot gaļu kraukšķīgu no ārpuses un sulīgu iekšpusē.
    5. Pievērs uzmanību plīts riņķu lielumam (tas neattiecas uz indukcijas plīti). Pannas diametram jāatbilst riņķa diametram, lai nededzinātu pannas malas un rokturi un, protams, izvairītos no nelietderīga enerģijas patēriņa.
    6. Noteikti pievērs uzmanību stiprinājumam, pārbaudi, vai rokturis ir stabils. Vislabākie ir nerūsējošā tērauda kniežu stiprinājumi, kas gan sadārdzina pannu (lētākajām pannām šādu stiprinājumu noteikti nebūs).
    7. Ja pannas stiprinājums ir skrūve, tā ar laiku var atslābt, taču to ir vienkārši pieskrūvēt. Ja skrūve ir vaļīga jau veikalā, tādu pannu labāk nepērc.
    8. Novērtē, vai pannas virsma ir līdzena, vai panna stāv stabili un negāžas – tā var gadīties, ja roktura svars neatbilst pannas svaram.

     

    Pannu fīčas

    Neko kardināli jaunu pannu izgatavošanā neizdomāsi, taču ražotāji spēlējas ar detaļām un papildu elementiem, lai uzlabotu pannu īpašības un padarītu tās vizuāli pievilcīgākas. Lūk, daži:

    • termopunkts – krāsu indikators, kas palīdz nepārkarsēt pannu un parāda, kad tā ir karsta, bet kad auksta;
    • jauni nepiedegošā pārklājuma veidi – piemēram, pašlaik tirgū jaunums ir pannas ar granīta pārklājumu;
    • aizvien izturīgāki pārklājuma materiāli, kas nebojājas arī tad, ja izmanto metāla virtuves piederumus;
    • silikona detaļas, kas padara pannas gan ērtas lietošanā, gan drošas;
    • noņemams rokturis ir papildinājums, kas paredzēts ērtākai pannas uzglabāšanai un parasti arī tās izmantošanai cepeškrāsnī (lasi uz iepakojuma!).

    Īpašais jautājums - kāpēc pannu cenas ir tik ļoti dažādas?

    Jo atšķiras izgatavošanas materiāli, to kvalitāte, kā arī pannas pārklājums. Nerūsējošs tērauds ir dārgāks nekā alumīnijs. Ja panna paredzēta indukcijas virsmai, tā ir dārgāka, pat ja izgatavota no alumīnija, jo pamatnē ir iestrādāts tērauda disks. Dažādu ražotāju pannām atšķiras korpusa biezums – jo tā plānāka, jo ātrāk deformējas.

    Tāpat atšķiras veids, kā pannai uzklāts pārklājums: ja tas uzrullēts, panna ir lētāka; ja uzsmidzināts – dārgāka. Tērauda pannām, piemēram, ir atšķirīga ārpuse – ja tā ir spīdīga, virsma ir pulēta, bet katrs apstrādes cikls nozīmē papildu izmaksas, tātad sadārdzina ražošanu.

    Panna ar plastmasas rokturi būs lētāka nekā panna ar nerūsējoša tērauda vai silikona rokturi.

    Noteikti jāņem vērā, ka Eiropā ražotajām pannām cenas ziņā grūti sacensties ar Ķīnā izgatavotajām – tur ir daudz lielāki ražošanas apjomi, līdz ar to mazākas izmaksas.

    Pirms kāda laika teju visas Ķīnā tapušās pannas bija lētas un ne pārāk kvalitatīvas, taču tagad var iegādātās arī ļoti labas Ķīnā izgatavotas pannas, kas cenas ziņā joprojām ir krietni pievilcīgākas nekā Eiropā ražotās.

    Tāpat lielveikalos cenas bieži vien ir zemākas, jo tie spēj nodrošināt lielu iepirkuma apjomu, līdz ar to saņem krietni labākus cenu piedāvājumus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē