Mediju ekspertes Guntas Līdakas Mārupes mājās uz vienas palodzes jau kuplo zirņu dīgsti, uz citas īpašā burciņā sabērts tikko dīgt sākušu sēkliņu maisījums.
«Man pavasaris sākas jau janvārī, kad sāku diedzēt sēkliņas. Sapērku bioloģisko produktu veikalos saulespuķu, lucernu, lēcu, redīsu, sinepju un zirņu sēkliņas, kas paredzētas diedzēšanai. Saberu burciņā, un, ik dienas tās skalojot, sēklas uzsūc nepieciešamo mitrumu un palēnām dīgst. Dīgsti ir gan īsta vitamīnu bumba, gan dekoratīvi izskatās – lieku tos salātos vai vienkārši uzberu uz šķīvja,» stāsta Gunta.
Uz palodzes, kur pa dienu iespīd visvairāk saules, jau sākuši zaļot daži tomātu un paprikas stādi, bet baziliks vēl gaida savu kārtu. «Visu daru pakāpeniski, un man ir savs tomātu audzēšanas stāsts. Vasarā un rudenī, kad tos ēdu – pašas audzētus, kāda atnestus vai kaut kur nopirktus –, garšīgākajiem izņemu sēkliņas.
Tās lieku uz salvetēm, lai izžūst, tad salvetes ar sēkliņām pa ziemu noglabāju kādā kastītē. Pavasarī es tās iesēju, izaudzēju stādiņus, kurus pēc tam lieku siltumnīcā.
Vasaras nogalē vienmēr ir interesanti redzēt, kas izaugs. Vienmēr ir kāds pārsteigums.
Gunta stāsta – pavasarim sākoties, ne reizi lielveikalā nepaiet garām sēklu stendam, un mājās jau savu kārtu gaida kabaču, burkānu un dažādu salātu sēklas, kas tiks sētas dobē un siltumnīcā Mārupē, daļa aizceļos uz brīvdienu mājām Salacgrīvas novadā.
Gunta Līdaka svētkos allaž draugiem lūdz, lai dāvina puķes vai augus podiņos. Vārda dienā uzdāvināto ziedošo narcišu sīpoli aizceļo uz puķu dobi, lai nākamajā pavasarī atkal priecētu saimnieci. «Uz palodzes par pavasara atnākšanu parasti liecina dīgsti, taču laukā – tikko izspraukušās narcišu lapas,» priecājas Gunta.