• Mauriņa vietā – pašam sava puķu pļava!

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    22. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dainis Derics / Shutterstock
    Vēlies, lai, sperot kāju pāri mājas slieksnim, uzreiz varētu iebrist burvīgā pļavā, kur zied margrietiņas, pulkstenītes un pēterenes? Tas ir iespējams, bet būs jāpacenšas, jo pļavas ierīkošana nav tik vienkārša, kā varētu šķist.

    8 padomi par pļavas veidošanu un kopšanu

    1. Zemi sagatavo līdzīgi kā pirms zāliena sēšanas – izveido vēlamo reljefu, ar, kultivē, ecē, līdzina un planē.
    2. Mēslot augsni nevajag, jo skaistākās pļavu puķes labāk aug liesā augsnē, savukārt treknā augsnē tās nomāks ne tik vēlami augi (suņuburkšķi, gārsa, zirgskābenes un citi), kas savairosies kuplā skaitā. Speciālisti pat iesaka tādu radikālu risinājumu: norakt augsnes auglīgo virskārtu un iesēt pļavas puķes mazāk auglīgajā apakšējā kārtā.
    3. Jāatbrīvojas no nezālēm. Pirmkārt jau no gārsas, pienenēm un vārpatas. Arī no āboliņa, jo tas piesaista augsnei slāpekli, kas nepatīk pļavas puķēm. Ņem vērā, ka ravēšana būs vajadzīga arī vēlāk, un tas arī ir sarežģītākais un laikietilpīgākais darbs, puķu pļavu kopjot. 
    4. Sēšanai puķu pļaviņā var izvēlēties viengadīgu vai daudzgadīgu augu maisījumu, ko var nopirkt gatavu vai izveidot pašu spēkiem, ievācot puķu sēklas pļavā. Ir nopērkami gan sēklu maisījumi, kuros ir tikai puķes, gan tādi, kuros ir arī zāliena zāles. Puķu maisījumi gan ir daudz dārgāki, tomēr labāk būtu izvēlēties tos, jo puķes ieaugas lēni, bet graudzāles dīgst aktīvāk un var pārņemt visu pļavu, puķēm nemaz neļaujot izdīgt. 
    5. Noteikti precīzi jāievēro izsējas norma – puķu sēklām tā ir 1–2 grami uz kvadrātmetru. Sējumu ar grābekli viegli ieecē un pēc tam cieši norullē vai noblietē. 
    6. Ļoti karstā un sausā laikā pļava jāaplaista.
    7. Pļaut vajadzētu ne biežāk kā divas reizes gadā. Pirmoreiz – pēc Jāņiem, kad pļava noziedējusi un daļa sēklu jau nogatavojušās. Jāpļauj saulainā, sausā laikā ar izkapti vai trimmeri vismaz 5 cm augstumā. Otrreiz pļavu ieteicams nopļaut vēlu rudenī, kad pēdējās puķes jau noziedējušas. 
    8. Pavasarī pļaviņu var uzkašņāt ar grābekli vai saskrāpēt ar vertikulieri un papildu košumam iesēt vēl kādas puķes.

    Ņem vērā! 

    • Viengadīgo augu maisījums bija jāiesēj jau aprīlī vai maijā, bet daudzgadīgos augus var sēt arī tagad.
    • Ne visas sugas, kas ir sēklu maisījumā, tavā dārzā iejutīsies vienlīdz labi, tādēļ pēc dažiem gadiem pļava vairs nebūs tik daudzkrāsaina – to pārņems sugas, kam šajos augsnes, gaismas un mitruma apstākļos patīk vislabāk. 

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē