Bites ražo vasku, lai no tā veidotu medus kanniņas jeb šūnas, kurās glabā medu ziemas krājumiem.
Darbam nepieciešams:
Citi lasa
- vasks (meklē to biškopības preču veikalos; no vienas vaska plāksnes var izliet sveci 100 mililitru tilpuma glāzē)
- deglis
- bieza stikla glāze vai neliels deserta trauks
- adāmadata vai koka iesmiņš degļa nofiksēšanai
Darba gaita
- Katliņā nelielā siltumā izkausē vasku, ik pa laikam apmaisot.
- Degli izmērcē vaskā, ļauj tam atdzist un sacietēt.
- Nomēri nepieciešamo degļa garumu, izdur cauri deglim adāmadatu vai koka iesmiņu. Novieto to uz glāzes tā, lai deglis atrodas tieši glāzes centrā.
- Nofiskē degli: ielej glāzē nedaudz vaska un ļauj tam sacietēt.
- Lej atlikušo vasku, glāzi piepildot gandrīz līdz malām.
- Kad vasks pilnībā sacietējis, no degļa izņem adatu vai kociņu. Svece ir gatava.
Ņem vērā!
- Degli labāk pirkt jau gatavu un izvēlēties iespējami rupjāku. Vasks kūst lēnām, tādēļ pašas savīts kokvilnas diega deglis var izrādīties svecei nederīgs.
- Izvēlies bieza stikla traukus! Lejot karstu vasku plāna stikla traukā, glāze var saplīst.
- Neber vaskā ne sausos ziedus, ne paegļa skujas, lai gan dažkārt šādi ieteikumi ir lasāmi. Degot svecei, var aizdegties arī skujas un ziedi: svece sparkšķēs un liesmos.
- Vaska plākšņu vietā vari izmantot arī sakrātus līdz galam neizdegušo vaska sveču gabaliņus.