• Lai lejkanna atpūšas! Kā ierīkot laistīšanas sistēmu dārzā?

    Dārzs
    Zanda Jankevica
    6. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: FotoHelin / Shuttetstock
    Lejkannai ir nopietnas konkurentes – laistīšanas sistēmas, kas ekonomē ūdeni, saimnieku laiku un nodrošina augiem labākus augšanas apstākļus kā siltumnīcā, tā dobē. Konsultē Elmārs Geida, siltumnīcu eksperts (averto.lv).

    Visvienkāršākā – pašu darināta 

    Visvienkāršākais veids, kā dažiem augiem nelielā siltumnīcā piegādāt ūdeni, ir paša uzmeistarota laistīšanas sistēma, izvadot caur siltumnīcu caurumotu cauruli, kas pievienota ūdens tvertnei, un pa to no tvertnes pēc pašteces principa sūcas ūdens. 

    Pilienu laistīšanas sistēmas 

    Precīzai, dozētai augu apgādei ar ūdeni noder rūpnieciski ražota pilienu laistīšanas sistēma. To var izvēlēties atbilstoši siltumnīcas izmēram, augu daudzumam un vēlmei laistīšanas procesu kontrolēt. Sistēma nodrošina laistīšanas precizitāti, lai ūdens vienmērīgi nonāk vietā, kur tas augam visvairāk nepieciešams.

    Pilienu laistīšanas sistēma sastāv no:

    • lielāka diametra centrālās plastikāta caurules, ko izvelk pa siltumnīcas dobēm,
    • savienojumiem,
    • tievākas caurules,
    • pilinātājiem.

    Centrālajai caurulei nav caurumu, tos, izmantojot komplektam pievienoto instrumentu, saimnieks veido pats, atbilstoši iestādīto augu izvietojumam. Tas ir iespējams, jo savienojumus ar centrālo cauruli var likt jebkur, kur nepieciešams. Tātad: pa siltumnīcas dobēm izvelk cauruli, vajadzīgajās vietās veido tajā caurumus un tur fiksē savienojumus. Parasti vienam savienojumam ir vairāki izvadi, piemēram, divi vai četri. Tiem pievieno tievākās caurules posmus, nogriežot tos tieši tik garus, cik vajadzīgs, lai ūdeni pievadītu katram augam. Caurulītei galā uzliek pilinātāju, ko iesprauž zemē un kas turpmāk mitrinās konkrētā auga saknes. 

    Sistēmas priekšrocības:

    • tiek taupīts ūdens, jo to saņem nevis paliels zemes pleķītis ap katru augu, bet gan tieši auga saknes,
    • augu lapas nav mitras, tātad tie mazāk slimos,
    • uz augsnes nav lieka ūdens, tāpēc mazāk augs arī nezāles.

    Kur ņemt ūdeni?

    Laistīšanas sistēmu var pieslēgt gan dārza ūdens krānam, gan arī speciāli šim nolūkam ierīkotai ūdens tvertnei. Visbiežāk par ūdens tvertni izmanto viena kubikmetra plastmasas ūdens konteineru, ko novieto pie siltumnīcas uz paaugstinājuma. Tvertnē ūdens vienmēr būs uzsilis un augiem patīkamāks nekā ūdens no krāna. Caurules ieteicams apbērt ar zemi vai mulču, lai tās saulē pārāk nesakarst. 

    Kā sistēmu savienot ar ūdens avotu?

    Katrai laistīšanas sistēmai komplektā ir pieslēgšanas detaļa, kas centrālo cauruli savieno ar ūdens krānu vai tvertni. Vienkāršākajā sistēmā tas būs ar roku atgriežams krāns, ko atverot sistēma strādā un sāk laistīšanu. Taču ir pieejami arī krāni, ko var regulēt ar elektronisko taimeri. Elektrības pieslēgums siltumnīcai nav nepieciešams, jo taimeris darbojas ar baterijām. Taimeris neapšaubāmi sniedz priekšrocības: to var iestatīt uz laiku, kad jāsāk laistīšana, noteikt, cik bieži un cik ilgi jālaista. 

    Ūdens tvertni svarīgi pacelt vismaz metru virs zemes. Jo lielāka siltumnīca un jo tālāk ūdenim pa cauruli jānokļūst, jo augstāk jānovieto tvertne, lai ūdens spiediens ir pietiekams. Tikai tad laistīšana būs vienmērīga gan sistēmas sākumā, gan beigu posmā. 

    Ja siltumnīca ir, piemēram, 8–12 metrus gara, ar vienu tvertni var savienot arī divas laistīšanas sistēmas, taču pie tās pašas tvertnes pievienot trīs sistēmas nav ieteicams, jo nepietiks ūdens dabīgā spiediena, lai laistīšana būtu vienmērīga visā siltumnīcā. Šādā gadījumā ir labāk ierīkot divas (vai trīs) atsevišķas sistēmas, kas pievienotas katra savai ūdens tvertnei.

    Pieslēgumu ūdens tvertnei vajadzētu veidot nedaudz augstāk, nevis pie pašas tvertnes apakšas. Tas ir svarīgi tādēļ, lai netīrumiem, kas, iespējams, iekrīt tvertnē, ir, kur nosēsties, un tie neiekļūst caurulēs, tās aizdambējot. 

    Ja laistīšanai tiek izmantots ūdens no dīķa vai uzkrāts lietus ūdens, pirms savienojuma krāna ar laistīšanas sistēmu (un taimeri) noteikti jāuzstāda ūdens filtrs. Neliels filtrs parasti ir iekļauts komplektā, tiesa nereti saimnieki to neuzskata par būtisku detaļu. Tā ir kļūda – filtrs patiešām ir nepieciešams! 

    Laistīšanas sistēmas darbību ik pa laikam vajag pārbaudīt, vai visi pilinātāji pilda savu uzdevumu, negaidot, kad kāds aug sāk nīkuļot. No aizdambēšanās riska filtrs vien sistēmu nepasargās. Nefunkcionējošo detaļu noņem un izskalo. Ja tai viss ir kārtībā, var pievienot atpakaļ, bet, ja konstatēts bojājums, jānomaina pret jaunu. 

    Kad siltumnīcas sezona beigusies, sistēmu ieteicams noņemt un novietot pārziemošanai sausumā, vietā, kur tā ziemā nesasals. 

    Kas jāņem vērā, izvēloties laistīšanas sistēmu?

    Laistīšanas sistēmas ierīkošana nav sarežģīta, un tā arī nav dārga, ja ņem vērā, ka to var izmantot atkārtoti. Laistīšanas sistēmu cenas ir no aptuveni 20 līdz 70 un vairāk eiro. Iespējams sistēmu sakomplektēt arī pašam.

    Cenu nosaka gan komplektācija, gan sistēmas kvalitāte. Iegādājoties laistīšanas sistēmu, ir svarīgi pievērst uzmanību cauruļu kvalitātei. Tām vajadzētu būt nevis stīvām, bet gan mīkstām, elastīgām, tādām, kas nelūst, jau mazliet palokot. 

    Izvēloties pilienu laistīšanas sistēmu ar taimeri, jālūko, kādas priekšrocības tas piedāvā, kādi un cik piemēroti saimnieku vajadzībām ir iestatāmie laistīšanas režīmi. Jo detalizētāk gribas izplānot laistīšanas procesu, jo sarežģītāks taimeris būs nepieciešams. Mēdz būt arī mehāniskie taimeri kā pulksteņi – tiem var iestatīt tikai pilināšanas ilgumu. Taimeri var iegādāties atsevišķi un ar to papildināt sistēmu, ja sākuma komplektā tā nav bijis. Atsevišķi iespējams nopirkt arī citas laistīšanas sistēmu detaļas, ja kāda no tām ir pagalam. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē