• Laiks laistīšanai un īrisu dalīšanai. Jūlija svarīgākie darbi puķu dārzā

    Dārzs
    Inese Nāburga
    2. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ground Picture / Shutterstock
    Jūlija galvenā rūpe ir laistīšana, cenšoties augiem palīdzēt izturēt svelmi, bet nenodarot pāri. Laiks dalīt un pārstādīt īrisus, sakopt noziedējušās puķes, sēt agrā pavasara ziedētājus un veikt miltrasas profilaksi puķu dobē.

    Konsultē Inese Nāburga, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja, pētniece.  

    • Mitruma saglabāšanai un karstuma mazināšanai sakņu zonā ļoti palīdz mulčēšana ar sienu, salmiem vai šķeldu. Sausumā un karstā laikā nav jābaidās kopskatu dārzā padarīt mazāk pievilcīgu. Īpaši cītīgi ar mulču biezā slānī jāapsedz dienvidu puses dobju apmales.
    • Laistīšanai puķu dobēs ir divas pieejas: pirmā – mūsdienīgā, nodrošinot augiem pēc iespējas vienmērīgāku mitrumu, izmantojot automātiskās laistīšanas sistēmu vai kapilāro laistīšanu. Otrā – ekoloģiskā, augiem ļaujot cīnīties ar sausumu pašiem, audzējot dziļāku sakņu sistēmu, līdz brīdim, kad lapojums no rītiem vairs nav tvirts, un laistīt bagātīgi un ilgi, lai ūdens tiešām aizietu līdz saknēm.
    • Vasaras karstumā augus nemēdz kustināt – pārstādīt, dalīt –, jo tie grūti un ilgi iedzīvojas, prasa papildu rūpes, slimo un atpaliek augšanā. Izņēmums ir sukulenti – laimiņi, muždzīves, saulrieteņi, kaktusi. Tieši karstuma svelme ir labākais laiks to dalīšanai, stādīšanai un pārstādīšanai, spraudeņu apsakņošanai.
    • Sēj svaigi ievāktas cīrulīšu, dicentru, eranšu, lakaču, mežliliju, silpureņu, ziemziežu sēklas. Podiņus ar sējumiem labāk ielikt pagrabā vai ledusskapī un turēt līdz pavasarim, rudenī var arī pārvietot uz lecekti dārzā.
    • Pēc noziedēšanas var dalīt un pārstādīt bārdaino dārza īrisu sakuplojošos cerus, jo vecās saknes tiem jau atmirst, bet jaunās vēl neaug, tāpēc tās netiks traumētas. Stādīšanai atlasa jaunākas, veselas sakneņu daļas ar 1–3 lapu vēdekļiem galos, kurus saīsina līdz 1/3 lapu garuma. Stabilitātei sekli stādāmo sakneni nostiprina ar metāla cemmīti, līdz ataugs jaunās saknes. Tieši sauss un karsts laiks ir labākais bārdaino īrisu pavairošanai un pārstādīšanai, laistīt uzreiz pēc iestādīšanas nevajag.
    • Turpina apgriezt noziedējušos dzinumus ziemcietēm, kas zaudē izskatu vai bagātīgi izsējas, – aurīnijām, bārdainajiem īrisiem, ozolītēm, lupīnām, magonēm, pelašķiem, saulpurenēm. Salvijas, kaķumētras un tauksaknes ziedkopu apgriešana mudinās uzziedēt otrreiz.
    • Profilaktiski miglo pret miltrasu delfīnijas, flokšus, monardas, ziemasteres, zeltslotiņas. Pirms ziedēšanas vēlreiz miglo lilijas pret pelēko puvi.
      Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē