Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva
Konsultē Gita Riekstiņa, Bulduru Tehnikuma dārzeņkopības skolotāja.
- Ja dārzā ir nokusis sniegs un apžuvusi zeme, vari sākt pirmos sakopšanas darbus pēc ziemas. Nogrāb dārzu, aizvāc augu atliekas, ja tās palikušas dārzā pēc ražas novākšanas.
- Uzrušini un nolīdzini dobes, kur iecerēts audzēt dārzeņus.
- Apkurināmā siltumnīcā jau vari sēt lapu salātus, spinātus, redīsus un citus agros pavasara dārzeņus.
- Marta beigās, līdzko atkususi zeme, laukā jau var sēt redīsus. Redīsi sāk dīgt jau plus 6–7 grādu temperatūrā un labi pacieš arī salnas. Turpretī karstumu lielākā daļa redīsu šķirņu nepanes, tāpēc agrs pavasaris ir ideāls laiks, lai izaudzētu skaistus redīsus. Redīsus sēj pakāpeniski ik pēc 1–2 nedēļām 1–2 cm dziļumā, 4–5 cm attālumā sēkliņu no sēkliņas. Agrīno šķirņu ražu parasti var vākt jau pēc 22–30 dienām. Tā kā redīsiem ir sekla sakņu sistēma, tos veiksmīgi var audzēt arī balkona kastē. Tikai jāatceras – redīsiem tīk mitrums, tāpēc tie regulāri jālaista, lai saknes dūšīgi augtu un neplaisātu. Arī spināti no aukstuma nebaidās. Tos var sēt, kad temperatūra sasniegusi plus 3–4 grādus, un aptuveni pēc mēneša jau varēs vākt pirmo ražu.
- Ja plāno stādīt agros kartupeļus, laiks parūpēties par sēklas materiāla iediedzēšanu. Sēklai paredzētos kartupeļus novieto gaismā vietā, kur gaisa temperatūra dienā ir plus 12–16 grādu, bet naktī ap plus 5 grādiem. Tad bumbuļiem pakāpeniski sāks dīgt asni ar sakņu aizmetņiem. Gaismā diedzēti kartupeļi ir veselīgāki un ātrāk sadīgst pēc iestādīšanas nekā tie, kuri līdz pat stādīšanai turēti tumsā. Tomēr neliec kartupeļus tiešos saules staros, jo arī tie kavē asnu attīstību.
- Laiks sākt audzēt dēstus. Baklažānu dēsti izaug 8–10 nedēļās, paprikas un aso piparu – 7–8 nedēļās, tomātu – 6–7 nedēļās. Attiecīgi, ņemot vērā aptuveno laiku, kad tos varēs stādīt siltumnīcā vai uz lauka, var izrēķināt, kad jāsēj. Marta sākumā var sēt arī agros kāpostus, ziedkāpostus, brokoļus, rožkāpostus, kolrābjus, beigās – vēlos galviņkāpostus. Ja nav pagūts februārī, tad marta sākumā noteikti jāiesēj selerijas, pētersīļi, puravi, sīpoli (audzējot no sēklas), citādi tie nepagūs izaugt. Laiks sēt arī garšaugus, kas aug ilgāk, – rozmarīnu, timiānu, citronzāli, arī majorānu un raudeni. Pēc sēšanas neizmet sēklu paciņas – uz tām ir daudz vērtīgas informācijas.
- Audzējot dēstus, substrātam vienmēr jābūt mitram un pāris nedēļu pēc sadīgšanas pirmoreiz jāmēslo.