• Kuru pīlādzi stādīt ēšanai, kuru skaistumam?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Ja gribi savā dārzā košu rudens prieku, iestādi pīlādzi! Bet kuru no šķirnēm izvēlēties ēšanai un kuru dārza skaistumam? Kurš derēs nelielam dārzam, kurš alejai? Konsultē: Ilze Davidāne, Zaļenieku kokaudzētavas dārzniece.

    Pīlādžu kolekcija, kurā ir 15 ēdamo un 44 dekoratīvo pīlādžu šķirnes, ir gluži kā Zaļenieku kokaudzētavas vizītkarte. Īsta paradīze putniem un ziedu laikā bitēm! Te notiek pīlādžu dienas, pīlādžu svētki un degustācijas, lai katrs var izvēlēties, kurus stādīt savā dārzā. Ilzei arī mājās ir pīlādžu kolekcija. Viņa vāra pīlādžu sīrupu un dod bērniem ziemā pret klepu, bet ogas izmanto tējai. Spiež pīlādžu sulu, ko kopā ar smiltsērk­šķiem izmanto veselības uzlabošanai. Izspaidas žāvē cepeškrāsnī
    40–50 grādu temperatūrā un ziemā saaukstēšanās gadījumā izmanto tējas gatavošanai.

    Kuru pīlādzi stādīt? 

    • Ēšanai. Ēdami ir itin visu pīlādžu augļi, arī dekoratīvo, taču tie nav tik garšīgi. Jārēķinās, ka visos pīlādžos ir kaut neliels rūgtumiņš, citādi jau tie nebūtu pīlādži. Tomēr ēdamās šķirnes ir mazāk rūgtas. Savdabīga garša ir pīlādžu krustojumiem ar vilkābelēm un aronijām. Ja ir vēlēšanās pīlādžus ēst un pārstrādāt krājumos ziemai, jāstāda pārtikas šķirnes. Tās ir ne tikai garšīgākas, bet arī tām ir lielāki ķekari, plānāka miziņa, augļi ir sulīgāki un vairāk piemēroti ievārījumu, džemu, liķieru un vīna gatavošanai. Kuri pīlādži garšīgāki, priekšā pasaka putni – pirmos tie notiesā ēdamos pīlādžus, bet dekoratīvie turas kokā līdz pat Ziemassvētkiem. 
    • Nelielai teritorijai. Var izvēlēties zemāka auguma šķirnes, piemēram, ‘Burka’, kas izaug tikai 2,5 m augsta. Turpretim ‘Ņevežinskaja’, kam ir ļoti garšīgi augļi, sasniegs 10 m augstumu.
    • Aleju veidošanai ļoti piemēroti ir dekoratīvie pīlādži, kam ir kompakts augums un stabveida vainags vertikāli augošiem zariem. Piemēram, Zviedrijas pīlādzis (Sorbus intermedia) ir ideāls pilsētas apstādījumiem. Tam ir oranžas ogas, skaists, kompakts vainags, tas labi padodas veidošanai, neslimo, ir izturīgs pret dūmgāzēm un sāli. 
    • Kapsētā iederēsies nokareno formu pīlādži. Tikai jārēķinās, ka tie mēdz izaugt diezgan lieli, tāpēc, lai iegūtu kompaktu vainagu, pamatīgi jāgriež. 
    • Augļu skaistumam. Pīlādžu augļi, ko mēs mēdzam saukt par ogām, lai gan no botānikas viedokļa tas nav pareizi, mēdz būt ne tikai oranži, bet arī sarkani, rozā, balti un dzelteni. 
    • Lapu krāšņumam. Daudzus pīlādžus ir vērts stādīt dekoratīvo lapu dēļ. Piemēram, miltu pīlādžiem (Sorbus aria) ir biezas, ādainas lapas. Miltu pīlādža šķirne ‘Lutescens’ ar sudrabaini pelēkām lapām lieliski izceļas uz tumša fona. Īpaši dekoratīvas ir pīlādžu šķirnes, kuriem krāsojas sarkanas lapas, piemēram, ‘Dodong’, ‘Fastigiata’. Ir arī pīlādži ar dzeltenām lapām, taču tās saulītē mēdz apdegt, un tad dekorativitāte mazinās. 

    Kur nopirkt pīlādžu stādus?

    •  Kokaudzētavā Zaļenieki.
    •  Zemnieku saimniecībā Pīlādži.
    •  Stādaudzētavā Liepas.
    •  Stādaudzētavā Blīdene.
    •  Stādaudzētavā Rožlejas.
    • Kokaudzētavā Dzērves.

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē