• Kurš stiprāks – kaķis vai vārna?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    15. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Irina Gutyryak, Anna Kucherova / Shutterstock
    Vārnu un kaķu mijiedarbība ir ļoti interesanta. Parasti tieši vārnas ir tās, kuras uzbrūk pirmās, viņas arī izdomā visādus paņēmienus, lai šajā cīņā gūtu virsroku. Taču kurš kuru pieveiktu, ja tiešām izceltos nopietna saķeršanās?

    Ļoti bieži vārnas ir augstprātīgas, agresīvas un spītīgas. Ja ko ieņēmušas galvā, darīs visu, lai tiktu pie vēlamā. Ņemot vērā šo putnu augsto intelektu un spēcīgo knābi, viņas ir bīstams pretinieks. Viņas prot domāt un paredzēt vairākus soļus uz priekšu. Vārna izmisīgi aizstāvēs ne tikai sevi, bet arī savu ligzdu. Turklāt vārnas var rīkoties provokatīvi, ja uzskata, ka tām draud briesmas. Bieži vien par vārnu agresijas upuriem kļūst pat krietni lielāki radījumi – suņi, kaķi un pat cilvēki. Ļoti bieži vārnas uzbrūk tieši kaķiem. Kāpēc? Lielākoties vārna uzbrūk, jo cenšas aizdzīt dzīvnieku no teritorijas, kurā atrodas mazuļi. Putnēni bieži vien izlec no ligzdām ātrāk, nekā tas paredzēts, un sēž kaut kur uz koka zemākajiem zariem vai zemes. Kad svešinieks (cilvēks, suns, kaķis) pieiet viņiem tuvu klāt, vārna, aizstāvot mazuli, ieņem draudošu pozu, sāk skaļi ķērkt, knābt zarus, lido virsū, sākumā mēģinot iebiedēt, bet, ja tas nelīdz, metas virsū (visbiežāk no mugurpuses) un triec ar knābi galvā vai knābj kaķim astē. 

    Uzbrukt vārnām, krauķiem un kovārņiem kaķi nebaidās. Taču ne vienmēr to dara, jo, piemēram, kovārņi nereti ir lielāki par kaķi vai vienā izmērā. Tomēr vairumā gadījumu šiem putniem kaķi uzbrūk, nevis lai dabūtu gardas pusdienas, bet vienkārši mednieka instinkta dēļ. Var teikt, ka kaķis tikai spēlējas. Protams, putns nespēj šādus jokus novērtēt, tāpēc agresijas gadījumā metīsies izmisīgā cīņā. Galu galā iziet no cīniņa kā uzvarētājam, vārnas spēcīgā knābja neskartam, kaķim iespēju diži daudz nav. Tāpēc visbiežāk kaķi cenšas izvairīties no vārnām un vērot viņas no droša attāluma. 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē