• Kuras ziemcietes jāpārstāda rudenī un kuras tagad pārstādīt nevajadzētu?

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Maria Evseyeva / Shutterstock
    Rudenī pārstādām tās ziemcietes, kuras ar savu ziedēšanu mūs priecē, sākot no agra pavasara līdz pat jūnija vidum. Līdz augustam tās jau būs noziedējušas, nobriedušas, un būs īstais laiks tās dalīt un ierādīt jaunu mājvietu.

    Konsultē Maija Baiža, stādu audzētavas Baižas dārzniece.

    Ko pārstādīt rudenī?

    • Pavasarī ziedošās puķes: sniegarozes, dažādu krāsu vizbulītes, epimēdijas, silpurenes, alpīnās ziemasteres, peonijas, daudzu iecienītās doronikas, ēnainām vietām piemērotās omfalodes un tiarellas, bergēnijas.
    • Visus agri ziedošos paklājiņus, piemēram, aslapu flokšus, obrētas, arābes.
    • Augus, kas, līdzīgi kā sīpolpuķes, izzied pavasarī un tad vasarā pazaudē lapojumu, taču sīpolu vietā tām ir tādi kā gumiņi – erantes, ducītes, cīrulīši, sangvinārijas.
    • Graudzāles – vasaras vidus ziedētājas – kā ciņu smilgas, auzenes, ciesas arī var augustā apgriezt, sadalīt un stādīt no jauna.

    Ko atstāt uz pavasari?

    • Rudenī neiesaka pārstādīt tās vasarā ziedošās puķes, kuru ziemcietība nav tik stabila, piemēram, ehinācijas.
    • Rudens pārstādīšana nepatiks arī delfīnijām. Tāpat uz pavasari atstājamas arī graud­zāles, kuras vēlu mostas, – miskantes, molīnijas. Turklāt rudenī, kad tām skaistākā ziedēšana, traucēt tās noteikti negribēsies. Arī pavasarī tās nevajadzētu steigties likt aukstā un dubļainā zemē. Labāk pagaidīt, līdz gaiss un augsne iesilst.
    • Dalīšana nepatiks arī krāšņumaugiem, kam daļa dzinumu pārkoksnējas, piemēram, kā lavandai, ibērei, izopam. Tos labāk pavairot ar sēkliņām. Vēl var izmantot arī noliekšanu – kad jaunos zariņus ar U veida stieplīti vai zariņu piespiež pie zemes un apber, ļaujot veidot saknes.

    Nepieciešamības gadījumā, protams, var pārstādīt arī tās ziemcietes, kam ziedēšana ir vēlāk vasarā un turpinās rudenī, taču jāatceras, ka pārstādot ir jāievēro līdzsvars starp sakņu sistēmu un lapojumu. Izrokot augu, neizbēgami tam tiek saraustīta sakņu sistēma. Tas nozīmē, ka proporcionāli jāsamazina arī zaļā masa: ziedus vajadzēs nogriezt, arī lapas saīsina vismaz par trešdaļu. Tātad no ziedošā, skaistā auga nekas daudz vairs nepaliks pāri, tas zaudēs dekorativitāti. Ja augu plānots tikai izcelt ar visu sakņu kamolu un pārlikt citā vietā, tad, protams, tas cietīs mazāk. Taču, ja iecere ir to arī sadalīt, tad atstātie ziedi visdrīzāk tāpat apkaltīs.

    Vairāk par ziemciešu pārstādīšanu lasi šajā rakstā!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē