Pēc gatavošanas veida kartupeļus iedala četros tipos: A – mazmiltaini, B – vidēji miltaini, C – miltaini un D – ļoti miltaini. Pēdējais tips gan mājsaimniecībā nederēs, jo tik miltainus kartupeļus nav iespējams normāli pagatavot, tie jūk ārā. Savukārt pārējie trīs tipi ir plaši pieejami – šķirnes var izvēlēties pēc patikšanas un atkarībā no gatavojamā ēdiena veida. Tātad, jo vairāk kartupeļos cietes, jo tie ir miltaināki.
- A tipa mazmiltainie kartupeļi ar zemu cietes saturu ir piemērotāki tādos ēdienos, kur vajadzīgi stingrāki gabaliņi – vārīšanas laikā šie bumbuļi labi saglabā savu formu. Izvēlies, ja gatavo salātus, sautējumus vai zupas ar neizjukušiem kartupeļu gabaliņiem.
Ilze Skrabule: šķirnes ‘Monta’, ‘Rigonda’.
Mārcis Pakalns: šķirne ‘Solist’. - B tipa kartupeļi ir vidēji miltaini, ar cietes saturu 11–14%. Šie der gan cepšanai, gan vārīšanai, piemēroti pasniegšanai kā piedeva gaļas vai zivs pamatēdieniem.
Ilze Skrabule: šķirnes ‘Prelma’, ‘Magdalena’.
Mārcis Pakalns: šķirnes ‘Gala’, ‘Wega’, ‘Soraya’, ‘Baltic Rose’, ‘Talent’, ‘Wendy’. - C tipa miltainie kartupeļi vispiemērotākie būs, gatavojot kartupeļu biezeni, dažādus sacepumus, krēmzupas.
Ilze Skrabule: šķirnes ‘Imanta’ (baltam biezenim), ‘Agrie Dzeltenie’, ‘Brasla’, ‘Lenora’ (dzeltenam biezenim), ‘Blue Congo’ (ceriņkrāsas biezenim).
Mārcis Pakalns: šķirnes ‘Adretta’, ‘Nixe’, ‘Polly’, ‘Linus’, ‘Paroli’. Arī ‘Huckleberry Gold’, kas īpaši izceļama zemā glikēmiskā indeksa dēļ.
Populārākie raksti