• Kosmiskā sirsniņmāja. Mūsdienu dizains pašu rokām

    Dari pats
    Liene Millere
    15. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Vietu, uz kuru pat ķeizars dodas viens pats, var radīt patiešām karalisku. Žurnāla «Lauku Māja» lasītāju konkursa «Uztaisīju pats!» septembra numura favorīts – pārsteidzoša dizaina mazmājiņa Alojā.

    Projekta dosjē

    • Mazmājiņas dizaina autors un izgatavotājs – dizainers Arvīds Endziņš (jaunākais).
    • Ideja realizēta lauku mājās Alojas nomalē. 
    • Arvīds un viņa draudzene Dita ir dizaineri, darbojas dizaina izglītības jomā un šobrīd strādā pie savas mājlietu kolekcijas. 

    Tā kā šī ir vieta, kurā pabūt vienam un varbūt arī sakārtot domas, mazmājiņas vizuālais tēls ir gaisīgs – ar virsgaismu, skatu ainavā un telpu, kur labpatiktos uzturēties ilgāk. Vieglumu rada pulēta nerūsējošā tērauda loksnes ar spoguļa efektu un iespēju veidot liektu formu, kas būvei liek saplūst ar apkārtējo vidi un iekļauties ainavā jebkurā gadalaikā. 

    Mazmājiņa radīta sagāzta konusa formā, kas pilda gan praktisku, gan estētisku funkciju. Durvju fasādes plakne ir vertikāla, bet mājiņas aizmugure un jumts – slīpi, lai lieki nekrātos lapas un labāk notecētu ūdens. Lai mājiņā nebūtu tumšs, ēkas jumts izgatavots no caurspīdīga, viegli tonēta polikarbonāta, kas, lai nodrošinātu gaisa ventilāciju, piestiprināts ar nelieliem distanceriem. 

    Lielākais metāla lokšņu pluss – tās ir viegli kopjamas. Četru gadu laikā mazmājiņa mazgāta vienu reizi, turklāt izmantojot vien tīru ūdeni un lupatiņu. Arī pēc lietus uz šīs fasādes nepaliek nogulsnes vai smiltis. Rudenī, kad birst lapas, lietus tās ātri noskalo.

    Soli pa solim

    1. No idejas līdz realizācijai pagājušas vairākas nedēļas, kuru laikā notika cītīgi projektēšanas darbi. Viens no mazmājiņas izmēru un dizaina noteicošajiem faktoriem bija iegādāto tērauda lokšņu skaits un lielums. 
    2. Ņemot vērā materiālu izmērus, makets tika izstrādāts datorprogrammā, un vispirms mājiņa bija jārada no koka, katru dēli piezāģējot atbilstoši konusa formai.
    3. Dēļi augšpusē stiprināti pie turpat laukos atrastas vecas ratu riteņa metāla stīpas.
    4. Pirmajā sezonā mazmājiņa vēl netika apšūta ar metāla plāksnēm. Starp koka dēļiem tika atstātas spraugas, lai tie var dabiski sarauties un izplesties, tomēr pa tām iekļuva lietus ūdens. Tika pieņemts lēmums ilgāk negaidīt un karkasam piestiprināt metāla loksnes.
    5. Lokšņu stiprināšana bijusi samērā komplicēta, jo ir nepieciešama precīza piegrieztne, tā jāpiemēra uz sienas, jāatzīmē urbumi tā, lai tie sakristu ar apakšējo loksni un skrūves būtu vienā rindā. Tad jāizurbj caurumi, jānoslīpē asās malas un tikai pēc tam var skrūvēt klāt loksnes. Lai skrūvēšanas laikā pie liektās fasādes loksnes spētu noturēt, izmantotas kravas nostiprināšanas lentes ar spriegotāju.

    Izmantotie instrumenti: elektriskā urbjmašīna, cirkulārais zāģis, figūrzāģis, leņķa slīpmašīna, ekscentra slīpmašīna.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē