• Kokiem un košumkrūmiem laiks pie friziera. Nenogriez nākamā gada ziedus!

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    24. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Nataliia Melnychuk / Shutterstock
    Pēc iespējas ātrāk pēc košumkrūmu noziedēšanas veicami to frizēšanas darbi. Jāformē pavasarī un vasaras sākumā ziedošie košumkrūmi – spirejas, forsītijas, fizokarpi, deicijas, neīstie jasmīni jeb filadelfi un citi.

    Pavasarī un vasaras sākumā ziedošajiem košumkrūmiem pēc noziedēšanas intensīvi sāk augt dzinumi, uz kuriem ziedi veidosies nākamajā gadā. Frizējot jūnijā, nākamgad ziedēšana būs bagātāka. Var pieformēt arī tos rododendrus, kas noziedējuši.

    Jūnijs no kokkopju viedokļa ir vislabākais laiks koku griešanai, protams, ja ievēro noteikumu, ka negriež vairāk par 20% no koka lapu masas. Jāgriež visi tie zari, kas traucē vai ķeras matos – vai nu garāmejot, vai pļaujot zāli. Jūnijs ir ideāls laiks, lai nogrieztu kokiem superlielu pieaugumu, jo uz rētām dziedinoši iedarbosies saulīte, mitrums un mēslojums, un koki uzreiz noreaģēs, tās aizaudzējot. Bērziem, kļavām ļoti patīk, ja tos griež šajā laikā. Ātraudzīgajām liepām, vilkābelēm bieži vien jau ap Jāņiem ir tik lieli pieaugumi, ka būtu labi tos nogriezt jau pirms tam, bet var vēl arī pašās jūnija beigās. Griešanu atliekot uz jūliju, vilkābeļu dzīvžogs atdarīs ar dzeltenām, pašķidrām lapām! Tas pats attiecas uz Kaukāza plūmēm, tāpēc jāatrod laiciņš un jūnijā jānogriež. 

    Jūnijs ir labs laiks arī ozolu vainagu formēšanai, retināšanai, arī samazināšanai. Ozola zarus ieteicams griezt tieši saulgriežu rītā un uzreiz sapīt vainagos! Tad zaru gādāšana Jāņu vainagiem, kas reizumis ir apgrūtinoša, atrisinās pati – vienlaikus sakopjot koku! Tā var iegūt zarus arī dažādu veidu pirtsslotām. 

    Arī mākslīgi formētie koki jūnijā stipri maina savu formu – kļūst mīksti un pūkaini –, tāpēc visi ģeometriskie dzīvžogi, atsevišķi formās veidotie koki jūnija beigās ir jāgriež! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē