• Ko rudenī iesākt ar koku lapām un bojātajiem augļiem?

    Dārzs
    Ilze Grāvīte
    Vineta Radziņa
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: symbiot / Shutterstock
    Koku lapu kompostēšana ir labs veids kā iegūt vērtīgu augsni dārzam. Bet ko iesākt ar slimību skartām un augļu koku lapām? Kur likt ozola lapas, kas kompostā tik viegli nesadalās, un ko iesākt ar bojātajiem augļiem?

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Ilze Grāvīte, agronome, Dr. agr., Dārzkopības institūta vadošā pētniece un Vineta Radziņa, mežsaimniecības inženiere un ainavu arhitekte, Instagram konta @vineta_radzina autore.

    Augļu dārzā

    • Jānovāc bojātie augļi gan no kokiem, gan tie, kas sakrituši zem kokiem. Ja kādā zarā ir daudz bojātu augļu, tas jāizgriež, vēlams sadedzināt. Slimību bojātos augļus var bērt kompostā, ja tiek lietots kāds no biokompostētājiem.
    • Lai gan pastāvēja uzskats, ka ar bumbieru-kadiķu rūsu bojātos augļus kompostēt nedrīkst, pierādīts, ka slimību ar bojātajiem augļiem un lapām pārnēsāt nav iespējams. Nobirušās lapas var nesavākt, ja uz tām smidzina 3% vara saturošu šķīdumu vai 5% karbamīda šķīdumu. Ja ne, tad vēlams lapas kompostēt ar biokompostētāju. 

    Košumdārzā

    • Ja uz nobirušajām lapām ir slimību pēdas, kukaiņu pangas vai citi postījumi, tās vislabāk tūlīt pat savāc un iznīcini, piemēram, aproc. Ja lapas ir veselīgas, tās būs lielisks papildinājums kompostam. Lapas kompostējot atsevišķi, vari veidot lapu trūdzemi.
    • Rudens lapas vari arī sasmalcināt ar zāles pļāvēju un izkliedēt zālienā – šāds dabisks mēslojums tam nāks tikai par labu. Veselas, nesasmalcinātas kritušās lapas gan noteikti nevajadzētu atstāt zālienā! Tās veicinās izsutuma veidošanos un var arī nomākt zāliena augšanu pavasarī.
    • Parastā ozola lapas vari izmantot sala jutīgo augu piesegšanai. Tās ziemā nesairs un pavasarī būs viegli noņemamas. Ozola lapas noderēs arī koku un krūmu apdobju mulčēšanai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē