• Kas vajadzīgs flokšiem, lai tie koši un ilgi ziedētu?

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    22. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pelevina Ksinia / Shutterstock
    Ja ar senču gēniem viss bijis kartībā, floksis ir visai izturīgs un pacietīgs tips. Taču pastāv nianses, ko būtu lieti zināt, ja dārzā jau aug vai tiks stādīti flokši. Uzskaitām būtiskākās no tām, lai flokši dārzā justos labi.

    Konsultē Guna Rukšāne, flokšu audzēšanas un selekcijas meistare un Maija Baiža, stādaudzētavas Baižas saimniece.

    • Jāpatur prātā, ka flokšu sakņu sistēma nav nekāda dižā un milzīgi barības krājumi pusmetra dziļumā tiem būs nesasniedzams sapnis. Tāpēc, gatavojot augsni, tajā jau jāiestrādā komposts vai labi nostāvējušies kūtsmēsli. Ja tādu pie rokas nav, jāizlīdzas ar kompleksā mēslojuma granulām, ko sajauc ar zemi. Mazliet var piebērt klāt arī koku pelnus.
    • Flokši var augt jebkurā zemē, lai arī ideāla ir viegli skāba augsne ar pH 6–7. Augsnes reakciju viegli noteikt ar testa komplektu, kas nopērkams dārzkopības veikalos
    • Augsnei jābūt irdenai, nevis sablietētai kā klonam – tā jau ir aksioma, jo floksim, kā jebkuram augam, ir jāelpo, un to tas dara arī ar saknēm. Un vēl – irdināšana neļauj ūdenim iztvaikot pa augsnes plaisām, kuras, iestājoties sausuma periodam, veidojas zemē. Dārzkopības literatūrā to dēvē par sauso laistīšanu.
    • Ja flokšiem var izskriet cauri vējš un nožāvēt rīta rasu, tas tikai vairos to izturību pret miltrasu.
    • Pirms stādīšanas floksi vajag kārtīgi padzirdīt – vienalga, vai tas ir kailsaknis vai audzēts konteinerā. Floksis jāstāda tikpat dziļi, kā tas audzis iepriekš. Iestādot par seklu, neveidosies jauni dzinumi no sakņu kakliņa, floksis var arī iekalst. Bet tas ir novēršams – uzber mulčas kārtu, kūdru!
    • Pavasarī floksim var iedod mēslojumu ar slāpekli, tas nekavējoties stimulēs augšanu, tiklīdz granulas būs izšķīdušas augsnē. Sauja pelnu uz cera būs papildu bonuss, jo pelnos ir daudz kālija un kālijs dod ziedu krāsu un noturību pret slimībām. Taču pelnus nedrīkst kaisīt uz zaļajām lapām, jo tad rodas apdegumi. Jāber uz augsnes. Kad aizmetušies ziedu pumpuri, flokšus var ar kāliju pabarot otrreiz, visvienkāršāk iedot komplekso mēslojumu, kur kālija vairāk.
    • Jāatceras, ka katru mēslošanu vislabāk veikt pēc lietus vai arī krietni salaistot cerus.
    • Rudenī flokšus ieteicams nogriezt, atstājot 15 centimetru augstus stublājus, un piesegt ar koku lapām, jo arvien biežāk mūsu ziemas ir bez sniega, un, ja uznāk kails, tas flokšiem nepatīk, tāpat kā temperatūras svārstības. Pavasarī stublāji vēlreiz jāīsina, un parasti to dara reizē ar lapu noņemšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē