Šogad veikalos parādījās sārti un violeti čipsi, neticīgie latvieši gudri sprieda, ka tie nu gan esot krāsoti – ar biešu sulu labākajā gadījumā. Braucām uz Ādažiem pārbaudīt, kā tad īsti ir.
Čipsiem neder kuri katri kartupeļi, tikai šķirnes ar lielāku sausnas un mazāku cukura saturu nekā citos kartupeļos. Tās ir ‘Lady Rosetta’, ‘Lady Claire’, ‘Verdi’, ‘Bonus’, ‘Kiebitz’ un dažas citas. Gandrīz visas – ar tradicionāli baltu vai iedzeltenu mīkstumu. Bet gribējās pamēģināt arī ko citu. Un, lūk, šogad tas arī izdarīts. Iestādītas un našķos pārstrādātas arī divas krāsaino kartupeļu šķirnes. Turklāt tās ir mūsu pašu Latvijas zemnieku audzētas. No visām trim Baltijas valstīm Latvija ir vienīgā, kurā kartupeļus pārstrādā. Mums ir pat divas rūpnīcas. Aloja-Starkelsen Alojā ražo cieti, Orkla Confectionery & Snacks Latvija Ādažos ražo čipsus un citus našķus. Abi uzņēmumi pieder ārzemniekiem – skandināvu kompānijām –, taču pārstrādā lielākoties Latvijā augušus kartupeļus. Un, lūk, te tos varat aplūkot. ‘Blue Congo’ – šķirne ar tumši violetu mizu un violetu mīkstumu.
‘Red Emmalie’ – šķirne ar tumšsārtu mizu un gaišāk sārtu mīkstumu
Vai zināji? Kartupeļos ar krāsainu mīkstumu ir vairāk antioksidantu nekā baltajos un dzeltenajos. Tā kā antioksidanti aizkavē šūnu novecošanu, tad krāsainie kartupeļi ir īpaši veselīgi. Diemžēl krāsainajiem kartupeļiem Latvijas vasara ir par īsu, tāpēc arī raža nav tik liela kā baltajiem.