• Kas tagad jāgriež, jāmulčē un jāstāda? Oktobra darbi puķu dārzā

    Dārzs
    Inese Nāburga
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Sarycheva Olesia / Shutterstock
    Oktobris ir mēnesis, kad gatavojam dārzu pārziemošanai un stādām sīpolpuķes pavasara košumam. Šis arī ir īstais brīdis nolikt gulēt kannas, eņģeļtaures, pelargonijas un citus košumaugus. Kas vēl šomēnes darāms puķu dārzā?

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Inese Nāburga, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja, pētniece.

    • Puķu dobēs turpini griezt atmirstošus ziemciešu stublājus, lapas, izņemt viengadīgus augus. Atstāj zāļveida ziemcietes ar noturīgām smilgām un ziemciešu ziednešus ar dekoratīvām, sakaltušām ziedkopām, sēklotnēm.
    • Tukšās vietas dobēs pārroc un ielabo ar smiltīm, kūdru, komposta zemi, pelniem, dolomītmiltiem, kūtsmēsliem, kas pa pusei sadalījušies. Sargies izrakt un iztraucēt sīpolus un sakneņus, kas jau devušies pie miera līdz pavasarim. Necenties rakt arī pārāk tuvu ziemciešu saknēm – tas var samazināt ziemciešu sala izturību.
    • Vēlā rudenī sākot pārkārtot dobi, izraktos augus līdz pavasarim vari noglabāt pierakumā. Izrokot centies daudz neiztraucēt sakņu kamolus. Pierakumā novieto slīpi, tuvu citu citam, katru rindu apber ar zemes kārtu. Pierakumā neliec bārdainos īrisus un sīpolaugus – tiem jauna vieta augšanai jāatrod uzreiz.
    • Gatavo sausu ozolu un skābaržu lapu krājumus stādījumu un lecekšu siltināšanai salā.
    • Lai salnās neciestu bugenvilijas, enģeļtaures, hibiski, kannas, pelargonijas, krūmu argirantēmas, skaistnātrītes, kas aug konteineros uz terases vai balkona, līdz ar pirmajām vēsajām naktīm pārvieto tās uz telpām. Īpaši sargā augus, ko iecerēts pārziemināt un audzēt arī nākamgad. Pēc lapu nobiršanas eņģeļtauru garumu saīsini par pusi vai pat divām trešdaļām, atstājot tikai pamatstumbrus. Pa ziemu eņģeļtaures atstāj tajos pašos podos, kuros tās auga. Kannu sakneņus nogriez līdz zemei un pārziemini podos, apbērtus ar zemi vēsā telpā, var arī tumsā, kopā ar dālijām.
    • Pēdējos nokaltušos liliju stublājus uzmanīgi izvelc no zemes, pieturot zemi tā, lai sīpols paliktu neizkustināts. Nogrāb nobirušās lapas, uzber dolomītmiltus un pēc salnām zemes virskārtu nomulčē ar kūdru. Vairsīpoliņus, kas auguši uz stublāja, vari iestādīt citā dobē vai podos. 
    • Pēc lakstu nodzeltēšanas turpini izrakt vēlās gladiolu šķirnes. 2–3 nedēļas žāvē istabā, tad notīri zemes un vecā bumbuļsīpola paliekas. Katru šķirni atsevišķi ievīsti avīzēs kopā ar sauju krīta vai pretkožu bumbiņām un liec glabāties plus 5–8 grādu temperatūrā. 
    • Pēc pirmajām salnām izroc dālijas, kannas un kamolbegonijas. Gumus notīri, nogriez tievās saknes, nedaudz apžāvē, liec kastēs, apber ar kūdru vai zāģu skaidām un noliec vēsā telpā plus 5–7 grādu temperatūrā glabāties līdz pavasarim.
    • Līdz ar lapkriti sāc stādīt tulpju sīpolus – ir īstais laiks!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē