• Kas tagad darāms ar peonijām, sīpolpuķēm un ziemcietēm? Puķu dārza darbi septembrī

    Dārzs
    Inese Nāburga
    1. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Nancy J. Ondra / Shutterstock
    Septembrī košumdārzā notiek aktīva rosība – jāpaspēj sadalīt un pārstādīt ziemcietes, iestādīt sīpolpuķes un pamazām jāsāk sakopt dobes ziemošanai. Ja vēlies sēt zālienu, septembris tam ir īstais laiks!

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Inese Nāburga, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja, pētniece.

    • Līdz septembra trešajai dekādei jāpabeidz ziemciešu dalīšana, pārstādīšana, stādīšana, zemes kaplēšana un rakšana, jaunu košumdobju ierīkošana. Šo darbu novēlošana samazinās augu sagatavošanos ziemas periodam, un tie var sliktāk pārciest ziemu.
    • Turpina griezt ziemciešu dzinumus, kas noziedējuši un sākuši slimot. Dobes kļūst vizuāli tukšākas, un ir vieglāk piekļūt ieaugušo daudzgadīgo nezāļu saknēm un izrakt tās.
    • Mēneša sākumā beidz stādīt krokusus, vēlziedes, hiacintes. Turpina pārstādīt lilijas. Izraktos liliju sīpolus nedrīkst iekaltēt. Pirms stādīšanas sīpolus izvērtē – ja redz bojātas zvīņas un saknes, tad tās noņem, sīpolus dezinficē pieejamos fungicīdu šķīdumos. Stipri bojātus sīpolus izbrāķē. Sīpolus stādot, izmanto trihodermīnu vai citu mikrobioloģisku preparātu. Ja šķirne slikti atražo vairsīpoliņus, bet gribas iegūt vairāk noteiktas šķirnes sīpolu, tad var nolauzt dažas veselas zvīņas no lieliem sīpoliem un iestādīt atsevišķi, lai izmantotu pavairošanai.
    • Agrās gladiolu šķirnes jau ir gatavas izrakšanai. Par to liecina nobriedušas un iekrāsojušās segzvīņas, dzeltēt sākušas lapas. Bet jābūt uzmanīgiem – arī slimo sīpolu lapas sāk strauji dzeltēt un kalst. Slimo augu sīpoli uzmanīgi jāizceļ ar visu zemes kamolu ap saknēm un jāsadedzina.
    • Kad parādās peoniju lapu atmiršanas pazīmes, var sākt dalīt un pārstādīt peoniju cerus. 
    • Laiks dalīt un pārstādīt paparžu cerus. 
    • Dekorativitāti zaudējušo viengadīgo puķu vietā stāda tulpes pavasara ziedēšanai vai arī viršus, kas priecēs vēlajā rudenī un ziemā ar savu trauslo ziedu skaistumu. 
    • Augstās dāliju šķirnes piesien pie mietiem, lai vējā neizgāztos. Noziedējušos ziedus griež, lai nemazinātos auga dekorativitāte. Gadās, ka septembrī uznāk stipra salna, pēc tās jāgatavojas dāliju izrakšanai. To dara apmērām nedēļas laikā pēc lakstu nosalšanas.
    • Savāktās ziemciešu sēklas var iesēt podiņos un ierakt dārzā vai novietot pagrabā, nodrošinot tumsu un aizsardzību pret pārmērīgiem nokrišņiem vai pārkalšanu. 
    • Septembris ir piemērots laiks zāliena sēšanai, jo vairs nav tik karsti un pietiek mitruma sēklu dīgšanai. Jauns zāliens ātri augs un pagūs nobriest pirms ziemas. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē