• Kas patīk zemenēm? 3 padomi zemeņu audzēšanā

    Dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    9. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Zemenes ir vienas no skaistākajām un populārākajām ogām un tās ļoti labi iederas gardēža mazdārziņā, lai vasarā varētu mieloties ar paša lolotām zemenēm. Kā tās audzēt? Mēs sāksim ar ābeci, lai viss būtu skaidrs pašos pamatos!

    Konsultē Ilmārs Gulbis, zemeņu audzētājs ar 20 gadu pieredzi, saimniecības Migl Dārzi saimnieks.

    Kas patīk zemenēm?

    1. Kādā augsnē zemenes stādīt?
      «Noteikti nevajag izmantot komposta kaudzes zemi, jo tā parasti ir pilna ar maijvaboļu kāpuriem. Visvienkāršākais un labākais augsnes ielabotājs ir kūdra. Kūdrai klāt ieteicams piemaisīt perlītu, lai augsne nesasēžas un labāk notiek mitruma apmaiņa,» stāsta Ilmārs.
    2. Kā zemenes mēslot?
      Ar zemenēm jāievēro viens likums – tās jāmēslo vienu reizi nedēļā, ne biežāk. «Profesionāli audzējot, zemenes mēslo atkarībā no attīstības fāzes un tā, kas tajā brīdī augiem ir nepieciešams. Piemēram, līdz ražas sākumam zemenes jāpaspēj pabarot ar fosforu, savukārt ražas laikā vairāk vajadzēs kalciju vai kāliju. Tāpat zemenēm nedaudz būs nepieciešams magnijs, bors, lai nodrošinātu pareizu šūnu darbību, arī sērs (ja tā trūkst, augs nepilnvērtīgi uzņem barību). Kad zemenes beigušas ražot, tās kāliju vairs neuzņem tik daudz, bet vairāk atkal fosforu.
      Taču mazdārziņā zemeņu mēslošanai var pieiet vienkāršāk, izvēloties sabalansētu NPK 20–20–20 (slāpeklis, fosfors, kālijs) mēslojumu, kurā viss ir mērenās devās. Iesaku darīt tā – mēslot pavasarī pirms ziedēšanas, tad otru reizi pirms ražas un, kad ogas beigušās, vēl trešo reizi. Viss, pietiks! Iesaku mēslot ar ūdenī šķīstošajiem minerālmēsliem, apvienojot aplaistīšanu ar barošanu. Tad 10 litru lejkannā kārtīgi izšķīdina 1 ēdamkaroti (bez kaudzes) ūdenī šķīstošo minerālmēslu un ar šo ūdeni baro augus, droši laistot pāri. Būs gan tūlītēja iedarbība caur lapām, gan vēlāk, pēc divām trim diennaktīm, arī caur saknēm. Ražas laikā nemēslo neko, protams! Bet, ja kaut ko ļoti vajag, uzmanīgi lej augam blakus zemē.»
    3. Ko darīt ar zemeņu stīgām?
      Ja vien negrib pavairot zemeņu stādu bērniņus, stīgas zemenēm regulāri jāgriež nost, jo tās patērē ļoti daudz barības vielu. Ja jaunos stādiņus vajag, stīgām ļauj sakņoties, bet jaunos nevajag steigties atdalīt – jāļauj, lai stādiņam izveidojas kārtīga sakņu sistēma. Un kārtīga sakņu sistēma nozīmē, ka, paņemot stādu rokā, ar saknēm ir pilna sauja, nevis tikai dažas saknītes,» skaidro Ilmārs.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē