• Kas patīk jāņogām? 7 padomi, lai ogu būtu vairāk

    Dārzs
    19. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay / Shutterstock
    Ja plāno šogad iestādīt dārzā jaunu jāņogu krūmu vai prāto, kāpēc jāņodziņa neražo tik bagātīgi, kā gribētos, ielūkojies šajā jāņogu kopšanas ABC. Uzzini, kā stādīt, mēslot, kopt un pavairot jāņogu krūmus.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Dr. biol. Sarmīte Strautiņa, Latvijas Valsts Augļkopības institūta vadošā pētniece.

    Praktiski par jāņogu krūmiem

    1. Pacieš sausumu. Jāņogas ir mazāk prasīgas nekā upenes, jo sakņu sistēma jāņogu krūmiem citāda – saknes garākas un aizsniedz dziļākus augsnes slāņus, tāpēc arī sausuma periodus pārcieš labāk. Ir gan atšķirības starp šķirnēm – dažas no jaunākajām prasa rūpīgāku kopšanu.
    2. Mīl saulīti. Jaunos jāņogu stādus stāda aprīlī, precīzāk – kolīdz zeme atlaidusies. Jo agrāk, jo labāk, lai laikus iesakņojas un nesāk plaukt lapas pirms stādīšanas. Stāda saulainā vietā, jo – kā jau teju visiem ogulājiem – arī jāņogām patīk saulīte.
    3. Jāstāda dziļi. Jāņogas tāpat kā upenes jāstāda apmēram plaukstas tiesu dziļāk, nekā stādi auguši kokaudzētavā. Sekli stādīti krūmi slikti aug un zarojas, tāpēc ražo slikti un arī ogas ir sīkākas.
    4. Pēc stādīšanas jāapgriež. Apgriešana vajadzīga, lai krūmam attīstītos spēcīgi pieaugumi un tie bagātīgi ražotu. Apgriež pēc iestādīšanas, virs augsnes atstājot 2–3 pumpurus.
    5. Patīk kūtsmēsli. Jāņogkrūmi novērtēs labu organisko mēslojumu, piemēram, satrūdējušus kūtsmēslus, kurus mulčas veidā var aplikt ap krūmu, mazliet ierušinot. Tagad, pavasarī, kolīdz zeme iesilusi ap 5 grādiem, var dot slāpekļa mēslojumu (īpaši, ja krūmam tikko izgriezti zari) un atkārtot to vēlreiz pēc noziedēšanas, kad aizmetušās odziņas. Svarīgs ir kālija mēslojums, kuru var dot arī rudenī, savukārt nepatīk hloru saturošs mēslojums. Ar komplekso mēslojumu aizrauties nevajag, īpaši, ja nav zināms, kas dārza augsnei trūkst un kā ir par daudz. Tas gan vairāk attiecas uz lieliem stādījumiem – ja dārzā ir vien daži krūmi un nav patikas veikt augsnes analīzes, var lietot arī komplekso mēslojumu.
    6. Pavairo līdzīgi kā upenes – lai apsakņošanās būtu veiksmīgāka, spraudeņus vislabāk griezt no 25. augusta līdz 25. septembrim. Svarīgākais princips – jo agrāk griež, jo labāk apsakņosies. Mēdz teikt, ka jāņogām vislabāk apsakņojas dzinuma galotnes daļas. Kopumā tā arī ir, taču starp šķirnēm ir atšķirības.
    7. Vecus krūmus var atjaunot divos veidos. Pirmais – pavasarī nogriezt krūmu līdz zemei un ļaut pamazām atjaunoties. Otrs ir saudzīgāks veids. Visražīgākie dzinumi jāņogai ir pirmajā un otrajā gadā, un, tā kā labi ražo zari līdz 6–8 gadu vecumam, pēc tam tie būtu jāizgriež. Jau pēc zaru izskata var pateikt, ka savu laiku nodzīvojuši – sarepējusi miza, veidojas daudz mazu sānzariņu vien ar pāris pumpuriem, ogu maz un sīkas. Tāpat pie viena jāizgriež arī nīkulīgākie zari.
      Zarus ieteicams griezt pavasarī pirms lapu plaukšanas, un tas jādara tā: griež līdz pat zemei, neatstājot nekādus celmiņus. Parasti no veca zara nekas vairs neataug, turklāt nogriešana līdz zemei neatstāj mājvietu, kur savairoties kaitēkļiem.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē